Magyar szurkolók támadására hivatkoznak a szlovákok

Vágólapra másolva!
Jó lenne hinni, hogy nem a magyarságuk miatt léptek fel a szurkolókkal szemben a szlovák rendőrök a szombati szlovákiai DAC-Slovan focimeccsen - mondta hétfőn az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc kormányfő. Draskovics Tibor rendészeti miniszter hétfőn ismertette a szlovák rendőrség válaszát, amelyben azt magyarázták, miért volt szükség a magyar szurkolók elleni kemény fellépésre. A szlovák rendőrség a szurkolók viselkedésére hivatkozva indokoltnak nevezte a fellépést, és azt állítják: videóval tudják ezt bizonyítani. A rendőrséget hétfőn a szlovák államfő is védelmébe vette. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap mind a magyar kormány, mind az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) magyarázatot kért a Dunaszerdahelyen történek miatt a szlovákoktól. A rendőrség hétfőn közzétette honlapján a szlovák fél hivatalos válaszlevelének nem hivatalos fordítását.

Szombaton öt magyar állampolgár sérült meg a szlovákiai Dunaszerdahelyen, amikor a DAC helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a magyar szurkolók összecsaptak a szlovák rendőrökkel. Az összecsapásról készült felvételeken nem látszik semmi, ami indokolta volna a kemény fellépést, a szlovák rendőrség korábbi közlése szerint azonban "takarásban bűncselekmény" történt, ezért léptek közbe.

A héftőn közzétett válaszlevél szerint a beavatkozás nélkülözhetetlen volt, mert a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomták a kaput és hátulról a Slován szurkolókhoz akartak eljutni.

Az Országgyűlés rendészeti bizottságának hétfői ülésén Juhász Gábor, a rendészeti minisztérium államtitkára azt mondta: a szlovák válaszlevél szerint Szlovákia videóval tudja bizonyítani, hogy a magyar szurkolók nem látható helyen támadtak a rendőrökre, de a videót még nem küldték meg, csupán az írásos választ. A válaszlevélben az áll, hogy feldolgozás után átadják a videófelvételt és a támadásról készült dokumentációt a magyar rendőrségnek.

A szlovákok a meccs biztosítását kifogásolják

A rendőrség honlapján olvasható válaszlevélből kiderül: a Szlovák Futballszövetség vizsgálatot fog indítani a futballmérkőzés biztosításának hiányosságai miatt, ugyanis a szervezők által megígért 220 rendező helyett csak 80 ember felügyelte a meccset, és a rendezőség nem biztosította a mérkőzés időtartama alatt a mentők és a tűzoltók jelenlétét. A szlovák válasz szerint ez volt az oka, hogy a belügyminisztérium "saját forrásból pótolta a hiányosságokat".

Dunaszerdahelyen ezért 800, a környező településeken további 200 rendőr volt jelen, feladatuk a meccsre érkezők ellenőrzése és a rendbontók kiszűrése volt - áll a szlovák levélben. A "nélkülözhetetlennek" nevezett beavatkozásról az olvasható a levélben, hogy a magyar szurkolók verbálisan sértegették, szidalmazták, fasisztának titulálták a szlovák rendőröket, végül megtámadták őket azért, hogy a Slovan szurkolóihoz bejussanak. A beavatkozást a 17. percben az indokolta a levél szerint, hogy a Dunaszerdahely és a Ferencváros szurkolói közösen közvetlen fizikai erőszakot alkalmaztak a rendőrökkel szemben. "Ez a beavatkozás a nézők számára nem látható helyen történt, ezért annak okát nem észlelhették" - írta a szlovák rendőrség.

Nem nemzetiség alapján

Ján Packa, Szlovákia országos rendőrfőkapitánya hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szlovák rendőrök nem nemzetiség alapján léptek fel a szurkolók ellen, hanem attól függően, hogy követtek-e el rendbontást. "A dunaszerdahelyi stadion lelátóin én sem magyar, sem szlovák, sem lengyel szurkolókat nem láttam, csupán tisztességes futballrajongókat és rendbontó vagabundusokat" - jelentette ki a rendőrkapitány. Állítása szerint csak a "vagabundusok" elleni fellépés után, a szurkolók személyazonosságának megállapításakor derült ki a rendőrök számára, hogy magyar állampolgárok is voltak közöttük.

A sérülések többsége a szlovák válasz szerint a stadionból való kijutáskor keletkezett. A szlovák rendőrség azt állítja, hogy a rendezők a rendőrség felszólítása ellenére bezárták és nem biztosították a kapukat, és ezért az így kialakult torlódásban sebesült meg több szurkoló a zárt kapuknál.

A válaszlevélben szó van az újraélesztett 18 éves dunaszerdahelyi fiúról is. A szlovák rendőrség szerint a fiatlat a tömeg úgy összenyomta, hogy az oxigénhiány miatt összeesett. A levél szerint erős alkoholos befolyásoltság alatt volt és epilepsziás rohamot is kapott. A pozsonyi kórházba vitték, állapota most már kielégítő, nem életveszélyes.

49 sérült, 6-an kórházban, 32 előállított

A szlovák összegzés szerint a mentők 49 sérültet láttak el a helyszínen, 6 embert pedig a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak. Elsősegélyben 25 szurkolót és 1, a lábán megsérült rendőrt részesítettek. A szlovák jelentés szerint 32 embert állítottak elő a meccsel összefüggésben: 16 magyar és 16 szlovák állampolgárt, köztük 13 Slovan-szurkolót. A többség közrend elleni szabálysértéseket követett el, egy magyar ellen kábítószerrel visszaélés miatt indult eljárás, egy 28 éves férfinál szélsőséges zászlót találtak, egy 23 éves fiú pedig fasiszta jelvényt viselt a ruháján - sorolja az előállítások okait a szlovák levél. Elfogtak egy magyar állampolgárt szlovákiai körözés alapján, egy szurkoló pedig hamis iratokkal érkezett Magyarországról Szlovákiába.

A rendészeti bizottság hétfői ülésén Bencze József országos rendőfőkapitány elmondta, hogy öt magyar megfigyelő rendőr is jelen volt a meccsen, de őket olyan helyen ültették le, ahonnan nem látták a szlovák rendőrség beavatkozását. A megfigyelők - közülük ketten részt vettek a rendészeti bizottság hétfői ülésén - arról számoltak be Bencze szerint, hogy a szlovák rendőrök vízágyúval kísérték a szlovák drukkereket a vasútállomástól a pályáig, és hogy a szlovák drukkerek petárdákat dobáltak a pályára. A szlovák rendőrség levele is tesz említést a magyar megfigyelőkről, akik a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei voltak. "Az ő feladatuk az események vizsgálata és nyomon követése volt. Az események időpontjában nem biztos, hogy jelen tudtak lenni az adott helyszíneken" - áll a szlovák levélben.

Bencze az ülésen azt is elmondta, hogy a magyarok előre figyelmeztették a szlovák rendőrséget 50-100 szélsőséges drukker várható érkezéséről. Juhász Gábor államtitkár a bizottsági ülésen személyes véleményeként azt mondta: a meccsen "nem kiscserkészek és nem hófehérkék" vettek részt magyar részről sem, de a rendőröknek nem volt egyedi azonosítójuk, és viperát használtak - ez okozta a sok fejsérülést.

Draskovics szerint nem kielégítő a szlovák rendőrség válasza

A szlovák fél válaszáról Draskovics Tibor rendészeti miniszter is beszélt a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszter azt mondta: a szlovák rendőrség hétfői válasza egyelőre nem oszlatta el a kételyeket a dunaszerdahelyi rendőri fellépés indokoltságát illetően. A tárcavezető szerint a szlovák rendőrség azt közölte, hogy a futballmérkőzésen - a felvételeken nem látható helyen és módon - a szurkolók úgy viselkedtek, ami indokolttá tette ezt a "nagyon határozott" rendőri fellépést.

Draskovics azt mondta: sem a magyar rendőrséget, sem a kormányt, sem a közvéleményt nem elégíti ki a válasz, ezért az országos rendőrkapitány szlovák partneréhez fordult a tájékoztatás kiegészítéséért, és hogy megismerhessék a szlovák fél által készített videofelvételeket. A rendőrkapitány kérését megerősítendő hasonló kérdéssel fordul maga a miniszter is a szlovák illetékes tárca vezetőjéhez - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztón.

A válaszlevelet az ORFK ellentmondásos nyilatkozatok után hozta végül nyilvánosságra hétfőn. A rendőrség korábban azt közölte az [origo]-val, hogy a szlovák fél vasárnap délután juttatta el válaszát a magyar félhez, a dokumentumot azonban le kell fordítani, ezért hétfőre ígértek tájékoztatást. Kérdésünkre a rendőrség ügyeletén vasárnap azt sem tudták megmondani, hogy a szlovák rendőrség szlovákul vagy angolul válaszolt-e a magyar megkeresésre.

Nézze meg a meccsen történtek összefoglalóját!

Hétfőn viszont eleinte azt mondta az [origo]-nak az ORFK, hogy korábbi tájékoztatásukkal szemben mégsem hozzák nyilvánosságra a szlovák választ hétfőn. Ehelyett az Országgyűlés rendészeti bizottságának hétfői ülését ajánlották a figyelmünkbe. Az ORFK azt közölte: amennyiben az ülésen nem kapunk választ a kérdéseinkre, azokra legkorábban kedden tudnak válaszolni. Végül azonban délután három óra után mégis feltették honlapjukra a szlovák levelet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről