A legnagyobb pusztításra utasították a mumbai támadókat

Vágólapra másolva!
A lehető legnagyobb pusztítást végezzék, és öljék meg a túszokat - instruálták a mumbai támadókat vezetőik. A köztük folyó telefonbeszélgetéseket - más bizonyítékokkal együtt - hétfőn adta át Pakisztánnak India, hogy bebizonyítsa: az elkövetők pakisztániak és ott készültek fel a támadásra.
Vágólapra másolva!

A mumbai támadók hátborzgongató telefonbeszélgetései, pakisztáni gyártású fegyverek, papírtörlők, üdítős üvegek fényképei is szerepelnek abban a dossziéban, amelyet India adott át Pakisztánnak, hogy bizonyítsa: a tavaly november végén elkövetett több mint 170 halálos áldozattal járó terrorakció elkövetőit Pakisztánban készítették fel, és a háttérben a Laskar-e-Taiba pakisztáni fegyveres csoport áll. A kiszivárogtatott dossziét indiai lapok tették fel internetes oldalaikra.

"Van itt három külföldi, köztük nők" - mondta a Taj Mahal hotelben az egyik támadó a telefonba. "Öljétek meg őket" - szólt a válasz, amit lövések zaja követ, majd éljenzés hallatszik. A mumbai zsidó központba betörő fegyvereseket így instruálta irányítójuk a telefonon keresztül: "Ha még mindig veszélyben vagytok, ne terheljétek magatokat a túszok gondjával. Azonnal öljétek meg őket." "Rendben így teszünk majd. Isten akarata" - válaszoltak.

Kiderül a dossziéból, hogy a támadók vezetői a hírtelevíziókon keresztül figyelték az eseményeket, és annak megfelelően irányították őket. Az Oberoi hotelben lévő egyik támadónak például ezt mondták: "Mindent felvesz a sajtó. A lehető legnagyobb pusztítást végezzétek. Harcoljatok. Ne hagyjátok magatokat élve elkapni." Az is kiderül, hogy a vezetők nem tervezték ilyen hosszúra az akciót. November 27-én, 12 órával a támadás kezdete után azt mondták, "az akciót honlap reggel be kell fejezni". Ehhez képest még 36 órán át kitartottak a fegyveresek.

A támadókat egy vitruális telefonszámról hívták vezetőik, amelyet egy amerikai székhelyű internetes telefonszolgáltató generált. A számlákat egy pakisztáni útlevéllel rendelkező férfi fizetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről