A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Hajlik a Hamász a hosszú tűzszünetre

Vágólapra másolva!
Állítólag hajlik arra a Hamász, hogy másfél éves tűzszüntet kössön Izraellel február 5-i hatállyal. Erről egy londoni arab lap írt. Miközben Egyiptom közvetítésével folytatódnak a puhatolózások a tartós tűzszünetről, hétfőn újabb harcok robbantak ki a Gázai övezetben, miután palesztin fegyveresek megöltek egy izraeli járőrt.
Vágólapra másolva!

Hajlik arra, hogy másfél éves tűzszünet kössön Izraellel február 5-i hatállyal a Hamász palesztin radikális mozgalom. Erről az as-Sark al-Auszat című arab lap írt palesztin forrásokra hivatkozva. A lap szerint a Hamász egyelőre nem egyezett bele, hogy február 22-én palesztinközi párbeszéd kezdődjön. A lap a Hamász egy képviselőjét idézve arról számolt be, hogy a dátum nem végleges, a mozgalom megfelelő időben választ ad az ügyben.

Izrael a múlt héten egyiptomi közvetítéssel olyan javaslatot terjesztett elő, hogy a felek másfél éves időtartamra kössenek tűzszünetet. A megállapodás érdekében Omar Szuleiman, az egyiptomi titkosszolgálat vezetője Kairóban néhány napon keresztül tárgyalt a palesztin frakciókm így a Hamász képviselőivel is. A palesztinok azt ígérték, hogy rugalmasan kezelik az izraeli javaslatot, különösen ha azonnal feloldják a határátkelőhelyek zárlatát és a Gázai övezet blokádját.

Hétfőn fegyveres harc bontakozott ki a Gázai övezet déli részén az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek között, miután egy izraeli járőr pokolgépes merénylet áldozata lett. A bombát a gázai határ izraeli oldalára telepítették a kissufimi határátkelő közelében. A robbanást és az azt követő tűzharcot a palesztinok filmre is vették - jelentette a BBC.

Komoly válaszcsapások

A merénylet után Izrael komoly válaszcsapásokat mért a palesztin területekre. Az izraeli offenzívát követő tűzszünet kihirdetése óta nem voltak ilyen durva harcok a térségben. Palesztin források komoly összecsapásokról számoltak be Hán Júnisz közelében, a határátkelőtől délre, ahol sok ember elmenekült az otthonából.

A palesztinok szerint 20 izraeli tank és több katonai buldózer hatolt be az övezetbe, miközben a települést légicsapás is érte. Egyes jelentések szerint csempészalagutakat is támadtak az izraeli harci repülők. A tűzszünet kihirdetése óta Izrael most először vetett be légierőt a területen. A támadásokban többen megsérültek, kórházi források szerint egyikük egy Hamász-tisztségviselő. A lövöldözésekben egy földműves életét vesztette.

Közben Izrael lezárta a határokat, és leállította a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányokat, egyelőre nem engednek be újabb konvojokat a palesztin területre a támadás miatt. A BBC szerint ugyanakkor néhány órával a válaszcsapások után az izraeli katonák visszatértek a határ túloldalára.

Az izraeli haderőt a múlt héten vonták vissza a Gázai övezetből, a terület elleni izraeli offenzíva után. Ennek célja az volt, hogy véget vessenek Izrael rendszeres bombázásának a Gázai övezet felől. A hadjárat során 1330 palesztin vesztette életét, és 13 izraeli halt meg.

A két fél között egy tartós tűzszünet érdekében jelenleg Egyiptom próbál közvetíteni. Barack Obama amerikai elnök hétfőn a térségbe küldte közel-keleti különmegbízottját, George Mitchellt, aki több napos tárgyalásokat folytat majd a régió vezetőivel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!