Stabilizálták a Bősnél megbillent teherhajót

Vágólapra másolva!
Rakodás közben pénteken süllyedni kezdett egy német acélszállító teherhajó a Dunán a szlovákiai Bős településnél. Szombatra részben sikerült helyreállítani a hajó egyensúlyát, de egyelőre nem tudni, mikor nyílhatnak meg a bősi erőműnak a baleset miatt lezárt zsilipkamrái.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőttre sikerült stabilizálni az egy nappal korábban megbillent teherhajó helyzetét a Dunán a szlovákiai Bősnél, de az erőmű mindkét zsilipkamrája továbbra is zárva van - közölte szombaton délelőtt Jozef Moravcík, a szlovák állami hajózási felügyelet igazgatója.

Az Ausztriából Magyarországra tartó teherhajón mintegy 600 tonna acél volt. Valószínű, hogy nem volt elég jól rögzítve, és közvetlenül a zsilipkamrába való beúszás előtt ismeretlen okok miatt elmozdult.

A német tulajdonban lévő hajó - két összekapcsolt uszályról van szó - megdőlt és süllyedni kezdett. Miután a baleset közvetlenül a zsilipkamra mellett történt, péntek délután óta Bősnél szünetel a forgalom, a hajókat a pozsonyi kikötőbe irányítják. A hajók keltette hullámok ugyanis ronthatnának a megbillent uszály helyzetén.

Az éjjeli órákban a sikerült átrakni a rakomány egy részét, közben darukat és búvárokat is igénybe vettek, hogy visszaállítsák a hajó egyensúlyát. Ez egyelőre csak részben sikerült. A munkát több ízben meg kellett szakítani, mert a hajó elsüllyedése fenyegetett - fejtette ki újságíróknak Roman Straka, a szlovák vízgazdálkodási vállalat vezérigazgatója.

A német zászló alatt közlekedő hajón négyfős magyar legénység volt, akiket még pénteken kimentettek a fedélzetről. A legénységet a rendőrség is kihallgatta.

Straka szerint a teherhajó nem sérült meg, bár néhány helyen vízszivárgást észleltek. A zsilipkamrában szintén nem keletkezett kár. A rakomány kirakodása után a hajót bevontatják a kikötőbe, és megindulhat a forgalom a Dunán. Az illetékes szlovák hatóságok egyelőre nem tudták megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!