A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kétszáz mianmarit mentettek ki indonéz vizekből

Vágólapra másolva!
Közel kétszáz, több mint három hete hánykolódó mianmari menekültet mentett ki a tengerből az indonéz haditengerészet. Az út során huszonketten meghaltak, a túlélők nagyon rossz egészségi állapotban voltak. A menekültek a Mianmarban üldözött, muszlim vallású rakhin kisebbséghez tartoznak, akik Thaiföldre készültek, de a hatóságok visszatoloncolták őket nemzetközi vizekre.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétszáz mianmari csónakos menekültet mentett ki a tengerből kedden az indonéz haditengerészet. A fából tákolt, 12 méter hosszú, tengeren sodródó bárkára hétfőn bukkantak rá halászok Szumátra szigetétől északra.

A menekültek 21 napja Thaiföldről indultak, és azóta huszonketten meghaltak közülük. A bárkának nincs motorja, és utasainak élelmiszer-, és vízkészlete elfogyott. A menekültekre borzalmas egészségi állapotban találtak rá az indonéz tengerészek. A haditengerészet egyik képviselője szerint csoda, hogy túlélték az elmúlt három hét hányatatásait.

A menekültek a Mianmarban üldözött, muszlim vallású rakhin kisebbséghez tartoznak. Előbb Thaiföldön igyekezetek menedéket találni, de a thai hatóságok nem voltak hajlandóak befogadni őket: előbb súlyosan bántalmazták, majd visszatoloncolták őket nemzetközi vizekre.

Az üldöztetés elől a rakhinok tömegesen próbálnak menekülni a környező országokba. Az ENSZ adatai szerint több százezren élnek például bangladesi menekülttáborokban, és sokan igyekeznek Thaiföldön keresztül eljutni Malajziába.

A rakhinokkal az indonéz hatóságok sem bánnak humánusabban. A múlt héten 174 mianmarit toloncoltak haza, mert Indonézia csupán "gazdasági üldözötteknek" tartja őket, akik anyagi helyzetük miatt, és nem vallási vagy politikai okokból igyekeznek elmenekülni hazájukból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!