Iránban kivégezték a mecsetrobbantás vádlottjait

Vágólapra másolva!
Nyilvánosan felakasztottak három férfit Iránban, akiket terrorizmusban való bűnrészességért ítéltek el. A kivégzett embereknek az iráni hatóságok szerint közük volt a két nappal korábbi robbantáshoz, amelyben közel 25 ember halt meg egy kelet-iráni mecsetben.
Vágólapra másolva!

Iránban nyilvánosan kivégeztek három férfit, akiket bűnrészeseknek találtak a záhedáni síita mecset elleni csütörtöki elkövetett pokolgépes merényletben - jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség. A robbantás miatt elítélt három férfit szombaton hajnalban akasztották fel a mecset mellett - közölte a bíróság egyik tisztségviselője.

A bíróság szerint az illetőket már a merénylet előtt elfogták, de azt nem árulták el, hogy pontosan mikor. A csütörtöki merényletet az esti ima idejére időzítették, abban legalább 19 ember halt meg Záhedán város délkeleti részén - írja a BBC. Az MTI szerint azonban már legalább 25 halottja és több mint 120 sebesültje van a robbantásnak, vagyis több mint tíz év óta ez volt a legsúlyosabb merénylet az iszlám köztársaságban.

Egy iráni tisztviselő korábban azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az ő felbérelt zsoldosaik követték el a merényletet Irán keleti részén, az afgán és pakisztáni határ közelében.

A szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja televízió pénteken jelentette, hogy a merénylet elkövetőjeként az iráni-pakisztáni határtérségben működő szunnita lázadócsoportot, a Dzsundallah (Allah hadserege) jelentkezett. Teherán szerint a Dzsundallahot Washington és London támogatja, jóllehet - ugyancsak az iráni vezetés szerint - a csoport az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozik. Iráni vezetők gyakran vádolják az Egyesült Államokat és szövetségeseit azzal, hogy destabilizálni akarja az országot.

A washingtoni külügyminisztérium határozottan elutasította a vádat. "A lehető legkeményebben elítéljük ezt a terrortámadást. Mi a terrorizmus semmilyen megnyilvánulását sem támogatjuk Iránban" - szögezte le Ian Kelly külügyi szóvivő.

A robbantást két héttel az iráni elnökválasztás előtt és az első síita imám, Ali ünnepnapján hajtották végre a város második legfontosabb síita mecsetében. Az iráni média szerint a detonáció a mecset nagy részét romba döntötte. A tartományban háromnapos gyászt rendeltek el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!