Mégsem utaztak iszlamisták a lezuhant francia gépen

Vágólapra másolva!
A francia titkosszolgálatok gyanúja nem igazolódott be: a két férfi, akik az Air France múlt héten lezuhant járatán utaztak, nem álltak kapcsolatban iszlám terroristákkal. A hírt a Daily Mail című brit lap cáfolta. Magyarország felajánlotta, segítene a szerencsétlenség magyar áldozatainak azonosításában.
Vágólapra másolva!

Cáfolta a Daily Mail című brit lap, hogy terroristák utaztak volna a június 1-én lezuhant Air France-járaton. Két olyan ember is ült az Airbuson, akik iszlám terroristákkal álltak kapcsolatban - állította csütörtökön a Sky News a L'Express című francia hetilap titkosszolgálati forrásaira hivatkozva.

A francia kormány eleve azt közölte, hogy üzemzavar okozhatta a szerencsétlenséget, a merénylet lehetőségét kizárták. A nyomozásban résztvevő francia titkosszolgálat azonban azt állapította meg, hogy az utaslistán két olyan ember neve is szerepel, akik kapcsolatban álltak radikális muszlimokkal, így fenyegetést jelenthettek Franciaországra. A Daily Mail szerint azonban a nevük csak véletlenül hasonlított az al-Kaidához köthető terroristákéhoz.

Magyarország is segít

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy Magyarország többek között a magyar áldozatok azonosításában, illetve egy pilótaszakértővel segíti a szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálását.

A vizsgálatokat végző francia szervezet azt közölte: a nemzetközi vizsgálóbizottságot azután hívják össze, hogy befejezték a kutatást az Atlanti-óceánon és a kiemelt roncsokat Franciaországba szállították. Ezután utazhat ki a magyar szakember, aki korábban pilótaként dolgozott.

Csütörtökre 41-re emelkedett a megtalált áldozatok száma. A CNN szerint kedden 16 holttestet azonosításra már a brazíliai Recife városában található kórházba szállítottak. Itt DNS-tesztek és fotók alapján állapítják meg az áldozatok személyazonosságát. Csütörtökön további 25 holttest vizsgálatát kezdik meg.

Az Air France 447-es járata úton Rio de Janeiróból Párizsba június 1-én tűnt el. A fedélzeten 228 ember utazott, köztük négy magyarországi és egy szlovákiai magyar utassal. A gép az óceánba csapódott. Az Airbus lezuhanása volt az Air France légitársaság történetének legsúlyosabb balesete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről