Obama enged nagyszabású reformjából

Vágólapra másolva!
Hajlandó lemondani egészségügyi reformjának egyik fontos eleméről Barack Obama amerikai elnök, hogy ezzel lecsillapítsa a tervét övező indulatos vitákat. A kompromisszumos megoldástól a Fehér Ház azt várja, hogy esetleg republikánus támogatókat is tudnak szerezni a reformhoz.
Vágólapra másolva!

Egy újabb indulatos vitákkal teli hét után Barack Obama stábja jelezte, hogy hajlandók lemondani az egészségügyi reformtervezet központi, de vitatott eleméről. Ennek lényege az volt, hogy az egészségügyi biztosítók piacára behoznának egy államilag fenntartott szereplőt azzal a céllal, hogy növeljék a versenyhelyzetet és hatékonyabbá tegyék a szolgáltatásokat.

Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter ugyanakkor a CNN-nek adott vasárnapi interjújában már azt mondta, hogy ez "nem lényegi eleme" a reformnak, és felvetette, hogy az állami szereplő helyett nonprofit szervezetek jelennének meg a piacon. Maga Obama is jelezte, hogy nem ragaszkodik az eredeti elképzeléshez, mondván, hogy az csak egy "szelete" a reformnak.

Az elnök a múlt héten gyakorlatilag visszatért a tavalyi kampányból ismerős gyűlésekhez, és személyes varázsát bevetve próbálta győzködni az amerikaiakat lakossági fórumokon, hogy a reformmal jól fognak járni. Obama még egy cikket is írt a New York Timesba, amelyben igyekezett eloszlatni az átalakítással kapcsolatos aggodalmakat.

Az egészségügyi reform volt Obama egyik legfontosabb kampányígérete, megvalósítása azonban komoly akadályokba ütközik. Saját pártján belül sincs egyetértés a reformról, a republikánusok pedig hevesen ellenzik. Demokrata politikusok lakossági fórumain többen indulatosan szólaltak fel, egyebek mellett azt emlegetve, Obama reformja azt jelenti, hogy szocializmus lesz az Egyesült Államokban.

A tiltakozások során sok alaptalan vád is elhangzott, Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölt például azt nyilatkozta, hogy a kormány úgynevezett "halálbizottságokat" hozna létre, amelyek el fogják dönteni, hogy az idősek és fogyatékosok közül ki kapjon ellátást. Abból indult ki, hogy van olyan elképzelés, amely szerint állami segítséget kapnának a gyógyíthatatlan betegek a kezelésükre vonatkozó orvosi konzultációkhoz.

A Fehér Ház most attól tart, hogy végleg kicsúszik a kezéből a reformkezdeményezés, ezért minden eszközt bevet azért, hogy visszavegye az irányítást. A kompromisszumos megoldás felé tett újabb lépéstől azt remélik, hogy talán sikerül megnyerni néhány republikánus támogatót is a reformhoz, amelynek célja, hogy kiterjesszék az egészségügyi biztosítást. Míg ugyanis az Egyesült Államok globális összehasonlításban is rengeteget költ az egészségügyi ellátásra, addig a több mint 300 milliós lakosságból 47 millióan nem rendelkeznek biztosítással, vagyis nem jogosultak ellátásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről