Economist: Orbán keményebb lesz a szlovákokkal

Vágólapra másolva!
A korábban is fagyos magyar-szlovák kapcsolat mostanra egészen megdermedt az Economist szerint. Ráadásul a lap szerint ha jövőre a Fidesz nyer a választáson, akkor a szlovákok durva gesztusaira Orbán Viktor még keményebb válaszokat adhat.
Vágólapra másolva!

Ha az országok ragaszkodnak a jó modorhoz, az nem vet véget ugyan a vitáiknak, de egy idő után túl tudnak lépni rajtuk - ez volt az EU receptje az új tagállamoknak a problémák kezelésére, Magyarország és Szlovákia esetében azonban ez nem működik többé - írja az Economist.

A brit hetilap szerint a korábban is fagyos magyar-szlovák kapcsolat mostanra teljesen megdermedt. Ha pedig jövőre a Fidesz nyer a választáson, az Economist szerint Orbán Viktortól a durva szlovák gesztusokra keményebb magyar válaszok érkezhetnek.

Az Economist annak kapcsán foglalkozik a két ország viszonyával, hogy múlt pénteken Szlovákia nem engedte be a területére Sólyom László köztársasági elnököt - szerintük ez nem csak durva diplomáciai lépés, de az EU egyik fontos alapelvének, az utazás szabadságának megsértése.

Nem túl erős a szlovákoknak az az érve az Economist szerint, hogy az 1968-as invázió augusztus 21-ei évfordulója miatt volt sértő Sólyom látogatása - de a magyar érv (vagyis, hogy Szent István - az ő szobrának avatására ment volna Sólyom - a régió közös örökségének része) is erősebb lett volna, ha meghívnak szlovák méltóságokat is a szoboravatásra.

Jót tehet a szlovák-magyar viszonynak a lap szerint, hogy Jan Slota és a radikális Szlovák Nemzeti Párt csillaga kezd leáldozni. Robert Fico szlovák miniszterelnök elvette a párttól az egyik minisztériumot - az azonban valószínűtlen, hogy a párt kikerül a kormányból. Túlzott reménykedésre pedig azért sincs ok, mert Robert Fico is bámikor kész kijátszani a nacionalista kártyát - írja az Economist.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!