A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Összecsaphat utódával a hazatérő nigériai elnök

Vágólapra másolva!
Két miniszter és a szaúdi nagykövet is megerősítette, hogy visszatért Nigériába Umaru Yar'Adua államfő. Yar'Adua betegsége miatt utazott Szaúd-Arábiába, távollétében az alelnök vette át a hatalmat. A szerdai kormányülésen konfliktus alakulhat ki az alelnök és Yar'Adua támogatói között.
Vágólapra másolva!

Három hónap után visszatért Nigériába Umaru Yar'Adua, a betegsége miatt posztjáról távozni kényszerülő nigériai államfő. Állapotáról egyelőre nincs információ, a BBC News szerint a hajnali órákban egy mentőcsapat várta az abujai repülőtéren.

A Yar'Adua távozása után keletkező hatalmi zűrzavarból a nigériai alelnök, Jonathan Goodluck került ki győztesen, a parlament felhatalmazta az ország vezetésére. A BBC meg nem nevezett nigériai forrásokra hivatkozva azt írja, ha Yar'Adua nem jelenik meg a szerdai kormányülésen, azzal a vezetésre való gyengeségét és alkalmatlanságát bizonyítja. Ha mégis ott lesz a szerdai ülésen, akkor viszont konfliktusba kerülhet Goodluckkal. A Nigeria's Guardian újságírója, Sonala Olumhense szerint a helyzet furcsa, "az elmúlt hetekben a hatalmat átvevő Goodluck ígéretet tett arra, hogy új lendületet ad a fejlődésnek, és új irányba halad a politika. Erre megjelenik a régi elnök."

Korábban felröppentek Yar'Adua haláláról szóló hírek, többen azt sem tartották kizártnak, hogy agydaganata van, és nem ismeri meg a körülötte lévőket. Yar'Adua háttérbe vonulását protokoll-tanácsadója, Inuwa Baba segítette, aki családjának régi barátja, a kilencvenes években például Yar'Adua testvére helyett vonult börtönbe.

Nigériában folyamatosak az összecsapások a hadsereg és a különböző iszlamista csoportok között. Tavaly év végén legalább 70 ember halt meg az összecsapásokban. Nigériában a lakosság mintegy fele muszlim, a másik fele keresztény, illetve egyéb törzsi vallású.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!