216 szavazatért küzd az egészségügyi reformot akaró Obama

Vágólapra másolva!
Nehéz dolga lesz vasárnap Barack Obama amerikai elnöknek, ha el akarja fogadtatni a Képviselőházzal az egészségügyi reformot. Obama szombaton lelkes beszédet tartott a demokratáknak, hogy bebiztosítsa mind a 216 voksot, amely elengedhetetlen, hogy a törvényt elfogadják. A 876 milliárd dollárról szóló reform alapjaiban változtathatná meg az Egyesült Államok egészségbiztosítási rendszerét, de több módosítását még a Szenátuson is át kell majd verni.
Vágólapra másolva!

Egy hajszállal, de meglehet a szükséges 216 szavazat az amerikai képviselőházban ahhoz, hogy elfogadják a Barack Obama elnök által szorgalmazott egészségügyi reformtervezetet - írja a New York Times. A helyi idő szerint vasárnap délután tartandó szavazás előtt világossá vált, hogy a Demokrata Párt legoptimistább jóslata a 216 támogató szavazat. A republikánusok ugyanis kitartanak amellett, hogy nem fogják megszavazni az egészségügyi reformot, és több demokrata is húzódozik a támogatásától. Az eredetileg 876 milliárd dolláros reformot a Szenátus már elfogadta - emlékeztet a CNN.

A Kongresszus házbizottsága szombat éjfél előtt állította össze a vasárnapi napirendet, ami szerint kétórás vitával kezdenek majd a képviselők. A demokrata többségű testület a napirendben igyekezett korlátozni azon lehetőségek számát, amikor a republikánusok félbeszakíthatják majd a törvény elfogadásának folyamatát - írja a New York Times. A demokratáknak szükség esetén lehetőségük lesz arra is, hogy elhalasszák a végszavazást. A CNN számításai szerint 33 demokrata képviselő van a reform ellen, azonban már 31 is elég lenne ahhoz, hogy ne menjen át a tervezet.

Barack Obama szombat délután érzelmektől fűtött beszédet tartott, hogy növelje a tervezet támogatottságát. "Időnként egyszer eljön az a pillanat, amikor azt választhatjátok, hogy megvéditek a legjobb reményeket, amik saját magatokhoz és ehhez az országhoz fűznek. Ez egy azok közül a pillanatok közül" - mondta az elnök. Hozzátette azt is, hogy az egészségügyi reformról évtizedek óta folyik a vita, és most a demokraták kezében van a döntés.

A CNN szerint Bill Clinton egykori amerikai elnök is győzködni próbálta az ellenkező demokratákat: szombaton telefonon hívogatta a nem szavazatra hajló képviselőket. Nancy Pelosi demokrata házelnök is segítette a reformot azzal, hogy nem szorított helyet a szavazás és a vita idejére az abortuszellenes csoportok képviselőinek.

Bonyolult menetrend vezethet a törvényig

A Szenátus által már elfogadott reformot kissé átszabták a demokraták, amely így a Kongresszus költségvetési irodája szerint a következő tíz évre 938 milliárd dollárba kerülne, mialatt a költségvetési deficitet 140 milliárddal csökkentené (20 milliárddal jobban, mint a Szenátus által már elfogadott tervezet szerint). Húsz évre vetítve már 1,2 billió dollárt spórolhat meg a szövetségi költségvetés a reformmal. A törvény elfogadása esetén 32 millió olyan amerikaira terjesztené ki a társadalombiztosítást, akik eddig kimaradtak a rendszerből.

Ha a Képviselőház elfogadja a reformot vasárnap, akkor már csak Obamának kell azt aláírnia. Viszont mivel a szenátusi szavazás után módosítottak a törvénytervezeten a demokraták, a módosításokat újra meg kell szavaztatni a Szenátussal is.

A kibékítés nevű törvényhozási manővert használnák ki ebben az esetben a demokraták, mivel a 60 fős szupertöbbségüket elvesztették a januári massachusettsi válaszáson (a republikánus Scott Brown lett az állam szenátora). Így az egyszerű többség (51 szavazat) is elég lenne a reform elfogadásához - írja a CNN. Ezt a republikánusok azért támadják, mert szerintük ilyen nagyságrendű törvény esetén nem lenne szabad ezt alkalmazni.

A törvényhozás épülete, a Capitolium előtt több ezer tüntető demonstrált a reform ellen szombaton. A New York Times szerint több fekete képviselő felé is rasszista kifejezéseket kiabáltak a dühödt tüntetők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről