A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kemény szlovák válasszal fenyegetett Fico a kettős állampolgárság miatt

Vágólapra másolva!
Robert Fico szlovák kormányfő szerint ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és nemzetbiztonsági kockázatot jelentene Szlovákiának, ha a magyar parlament elfogadná a Fidesz törvényjavaslatát a határon túli magyarok kettős állampolgársághoz jutásának megkönnyítéséről. Fico azt mondta: ha a törvényt elfogadják, Szlovákia kemény választ fog adni, és utalt arra, hogy akár el is veszíthetik szlovák állampolgárságukat azok, akik élnek a lehetőséggel. Szlovákia szerdán hazarendelte budapesti nagykövetét.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Szlovákia számára súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ha a magyar parlament Pozsonnyal való egyeztetés nélkül, a ma ismert formájában elfogadná a szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát lehetővé tevő törvényt. A szlovák miniszterelnök csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése, ellentétes a nemzetközi joggal, és ha a törvényt elfogadják, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni, és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben.

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa elé terjesztjük mint biztonsági problémát" - közölte Fico. Első válaszlépésként - mondta Fico - Szlovákia visszahívta budapesti nagykövetét. A szlovák külügyminiszter utasítást kapott, hogy dolgozzon ki egy elemzést arról, milyen következményei lehetnek a magyar lépésnek, és milyen szlovák válaszintézkedések jöhetnek szóba. Ha a magyar parlament döntést hoz, akkor a szlovák parlament reagálni fog erre - tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök szerint a kettős állampolgárságnak megvannak a maga szabályai: alapvetően kétoldalú megállapodás alapján válik lehetségessé, és az érintettnek legalább egy bizonyos ideig a másik államban is laknia kell. Szerinte az, hogy a magyar fél most állandó lakhely nélkül adna állampolgárságot, "alapvető megsértése" a nemzetközi jognak. "Ha az állampolgársági törvény módosítását elfogadják, az szerintünk a jószomszédi kapcsolatok elvének megsértését fogja jelenteni" - jelentette ki Fico.

Szerinte a magyar lépés "nagyon jelentősen befolyásolhatja a választások előtti hangulatot Szlovákiában", és "rontani fogja a szlovák-magyar kapcsolatokat". Fico szerint a magyar állampolgárság azokat is meg fogja károsítani, akik azt kérni fogják: ilyen kettős állampolgárok nem dolgozhatnának például a rendőrségnél, a bíróságokon és néhány más nemzetbiztonsági szempontból érzékeny munkakörben. Fico utalt a szlovák állampolgárság esetleges elvesztésére is, úgy fogalmazott, a Cseh Köztársaságban van egy érvényes jogszabály, miszerint ha valaki megszerzi egy másik állam állampolgárságát, elveszti a cseh állampolgárságot. Hozzátette, ezzel a "különböző alternatívákra" hívta fel a figyelmet.

A szlovák kormányfő durvának és arrogánsnak minősítette azt a módot, ahogy Budapest a tervezett lépést Pozsony tudomására hozta. "Ez egoista, arrogáns és veszélyes eljárás a Fidesz részéről" - mondta Fico, aki szerint ezzel beteljesültek Pozsony legsötétebb várakozásai. Szerinte a Fidesz ezzel a lépéssel szeretné beteljesíteni "vízióját a 15 milliós kárpát-medencei magyarságról". "Kilelt a hideg, amikor tegnap este tájékoztattak a Lajcák-Martonyi megbeszélés eredményéről" - mondta Fico.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke "feleslegesen hisztérikusnak" minősítette Fico reakcióját. A másik szlovákiai magyar párt, a Híd felelőtlenségnek tartja, hogy a magyar és a szlovák fél egyaránt a szlovák választási kampány időszakában foglalkozik ezzel a kérdéssel. A párt szerint a kettős állampolgárságot meg kell vitatni, de nem most, és nem úgy, hogy erre a szlovákiai magyarság fizessen rá - olvasható a Híd állásfoglalásában.

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a kettős állampolgárság nem egyetlen állam belügye, szerinte ennek alapfeltétele a két érintett állam megegyezése.

Martonyi nem akar ebben a hangnemben vitatkozni

Martonyi János nem kívánja minősíteni Robert Fico csütörtöki kijelentéseit. A leendő magyar külügyminiszter a szlovák kormányfő pozsonyi tájékoztatójára azzal reagált: "mi nem kívánunk ebben a hangnemben tovább vitatkozni". Hozzátette, meggyőződésük, hogy ez a szlovákiai választási kampánynak a része. Martonyi szerint a tervezett magyar törvénymódosítás "a legkevésbé sem érintheti Szlovákia nemzetbiztonsági érdekeit, a legkevésbé sem érintheti Szlovákia területi integritását".

A szlovák kormány május 13-i lépéseit a Külügyminisztérium eltúlzottnak tartja - olvasható a minisztérium csütörtök este kiadott közleményében. A minisztérium szerint a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokban "nem történt semmi olyan, ami indokolttá tenné a pozsonyi lépéseket", nem nyújtották még be a kifogásolt törvénymódosítást. A közleményben arról is szó esik, hogy a kettős állampolgárság jogintézménye nem ismeretlen Európában, így Szlovákia is elismeri a kettős állampolgárokat, bizonyos feltételek megléte esetén meg is adja a szlovák állampolgárságot.

Balázs Péter külügyminiszter utasította Magyarország pozsonyi nagykövetét, hogy a szlovák partnerektől kérjen hivatalos magyarázatot arra, mi volt az oka a budapesti szlovák nagykövet konzultációs célú, azonnali hazarendelésének - közölte a Külügyminisztérium.

Szerdán hívta haza konzultálni budapesti nagykövetét Szlovákia a Fidesz által tervezett törvénymódosítás miatt, amely kettős állampolgárságot adna a határon túli magyaroknak. (Erről itt olvashat bővebben.) A szlovák külügy szerint azért, mert Magyarország nem hajlandó konzultálni a kérdésről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!