Korrupciós ügyben hallgatták ki Ehud Olmertet

Vágólapra másolva!
Korrupció gyanúja miatt hallgatták ki kedden Ehud Olmert korábbi izraeli miniszterelnököt. Az ügy még jeruzsálemi polgármestersége idejére nyúlik vissza. A rendőrség szerint többmillió dolláros kenőpénzekről van szó. Olmert tagad, de lehet, hogy őrizetbe is veszik.
Vágólapra másolva!

Egy többmillió dollár értékű luxusingatlannal kapcsolatos, hat hete kipattant korrupciós ügyben hallgatták ki kedden Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnököt. A gyanú szerint Olmert jeruzsálemi polgármesterként busás kenőpénzeket fogadott el. Ez volt az első alkalom, hogy az ügyben kihallgatták. Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő a nyolc órán át tartó kihallgatást követően azt mondta, hogy Izrael egykori miniszterelnökéhez vasárnap újabb kérdéseket intéznek a korrupciós ügy kapcsán.

A Jeruzsálemet 1993 és 2003 között irányító, majd 2006 és 2009 között miniszterelnök Olmert tagadja, hogy bármi törvénybe ütközőt követett volna el az ügyben, azt állítja, boszorkányüldözés áldozata. "Soha nem kínáltak fel kenőpénzeket nekem, és soha semmilyen ügyben nem fogadtam el ilyeneket, sem közvetlenül, sem közvetetten".

Az ügyben egy hónapja vették őrizetbe Uri Lupoljanszkit, aki Olmertet követte a jeruzsálemi polgármesteri poszton, és korábban alpolgármesterként szolgált. Vádat nem emeltek ellene, és utóbb szabadon is bocsátották. A rendőrség szerint az érintettek többmillió dollárnak megfelelő pénzeket fogadtak el építési engedélyek kiadásáért cserébe.

A Reuters szerint a jeruzsálemiek évek óta nem értik, hogyan kaphatott építési engedélyt a Szentföld névre keresztelt, jelenleg is épülő, toronyházakból álló, luxusszállodáknak is otthont adó épületegyüttes, az amúgy alacsonyabb házakból álló városban.

A volt kormányfő ellen 2009 szeptembere óta folyamatban van három vizsgálat is, csalásért, bizalommal való visszaélésért, okirat-hamisításért, adócsalásért. Ezeknek a vádaknak egy része még korábbi, köztisztviselői mandátumaira nyúlik vissza. 2008 szeptemberében kényszerült lemondani kormányfői tisztségéről, mert a rendőrség javasolta vád alá helyezését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről