Tarol az első hazai sörmárka Dél-Szudánban

Vágólapra másolva!
Ötven év után végre hazai főzésű sört ihatnak a dél-szudániak. A térség fővárosában a tavaly felhúzott sörgyár az első termelőüzem, amelynek két terméke mára kétharmados piaci részesedést szerzett. A White Bull és a Nile Special még Szudán északi részében is elérhető, ahol pedig szigorú alkoholtilalom van az iszlám törvények miatt.
Vágólapra másolva!

Ötven év után nemcsak a szabadság édes, de keserű ízét is érezhetik nyelvükön a dél-szudániak - írja a brit Guardian. A gyarmati idők, a polgárháború és a szigorú iszlám saría törvénykezés eddig megakadályozta abban a helyieket, hogy helyben főzött sört fogyasszanak.

A függetlenség útjára lépett (2012-ben szavaznak a zömében keresztény lakosú térség függetlenségéről) autonóm régióban azonban már mindenki számára elérhető a White Bull (fehér bika) nevű sör, amelyet a brit SABMiller italgyártó csoport által a helyi fővárosban, Jubában tavaly felhúzott új sörgyárban készítenek.

A befektetés több kockázatot is magában rejtett. A városban ez volt az első termelőüzem, és sokáig kérdés volt, hogy elég stabil-e a hosszú évek polgárháborúja dúlta térség. Hatalmas logisztikai akadályokat kellett leküzdeni, mivel a Nílus vízén kívül semmilyen alapanyag nem állt rendelkezésre, és alig voltak használható utak ezek ide szállítására. Képzett munkaerőnek is híján volt a térség, a 250 felvett és betanított munkás zömének még soha nem volt munkahelye.

Az is kérdéses volt, hogy az új sörmárka versenybe tud-e szállni a kenyai és ugandai főzetekkel, amelyek a polgárháború 2005-ös befejezése után elárasztották az országrészt.

A merészség azonban meghozta gyümölcsét. A White Bull és a szintén a jubai üzemben készített Nile Special hamar kétharmados piaci részesedést szerzett.

A siker jelentős mértékben köszönhető a patriotizmusnak. A térségben ugyanis egészen a legutóbbi időkig semmiféle termelés és infrastruktúra nem létezett. Az itt lakók mindent importból szereztek be, de még a jubai egyetem is Khartúmban működött sokáig. A Guardian szerint minden városban egyre több helyen tűnik fel a sörmárkára jellemző sárga zöld fehér embléma, és még az ország északi felében fekvő fővárosban, Khartúmban is hozzá lehet jutni, ahol pedig az iszlám törvények érvényesek, vagyis tiltott az alkoholfogyasztás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről