Ötven év után nemcsak a szabadság édes, de keserű ízét is érezhetik nyelvükön a dél-szudániak - írja a brit Guardian. A gyarmati idők, a polgárháború és a szigorú iszlám saría törvénykezés eddig megakadályozta abban a helyieket, hogy helyben főzött sört fogyasszanak.
A függetlenség útjára lépett (2012-ben szavaznak a zömében keresztény lakosú térség függetlenségéről) autonóm régióban azonban már mindenki számára elérhető a White Bull (fehér bika) nevű sör, amelyet a brit SABMiller italgyártó csoport által a helyi fővárosban, Jubában tavaly felhúzott új sörgyárban készítenek.
A befektetés több kockázatot is magában rejtett. A városban ez volt az első termelőüzem, és sokáig kérdés volt, hogy elég stabil-e a hosszú évek polgárháborúja dúlta térség. Hatalmas logisztikai akadályokat kellett leküzdeni, mivel a Nílus vízén kívül semmilyen alapanyag nem állt rendelkezésre, és alig voltak használható utak ezek ide szállítására. Képzett munkaerőnek is híján volt a térség, a 250 felvett és betanított munkás zömének még soha nem volt munkahelye.
Az is kérdéses volt, hogy az új sörmárka versenybe tud-e szállni a kenyai és ugandai főzetekkel, amelyek a polgárháború 2005-ös befejezése után elárasztották az országrészt.
A merészség azonban meghozta gyümölcsét. A White Bull és a szintén a jubai üzemben készített Nile Special hamar kétharmados piaci részesedést szerzett.
A siker jelentős mértékben köszönhető a patriotizmusnak. A térségben ugyanis egészen a legutóbbi időkig semmiféle termelés és infrastruktúra nem létezett. Az itt lakók mindent importból szereztek be, de még a jubai egyetem is Khartúmban működött sokáig. A Guardian szerint minden városban egyre több helyen tűnik fel a sörmárkára jellemző sárga zöld fehér embléma, és még az ország északi felében fekvő fővárosban, Khartúmban is hozzá lehet jutni, ahol pedig az iszlám törvények érvényesek, vagyis tiltott az alkoholfogyasztás.