Ezreket űzhet az éhhalálba Szudán egy átrajzolt határvonal miatt

Vágólapra másolva!
Súlyos éhínség fenyeget Szudán délkeleti részén, ahol egy amúgy is éhező területre toloncoltak át több mint tízezer nincstelent - írja a BBC. A kényszerű népvándorlást egy átrajzolt határ indította meg, amely a rossz termés miatt tömeges éhhalálhoz vezethet az afrikai országban.
Vágólapra másolva!

Pattanásig feszült a helyzet Szudán éhínséggel sújtott délkeleti részén, ahol több mint tízezer embert toloncoltak át egy, már amúgy is élelmiszer-hiánnyal küzdő területre - írja a BBC. A szudáni hatóságok lépései miatt egyre többen kerülnek az éhhalál közelébe, egy, a térségben dolgozó segélyszervezet szerint már minden tizedik gyerek élete veszélyben van az alultápláltság miatt.

A kényszerű vándorlást a 26 tegállamból álló Szudánon belül az váltotta ki, hogy két délkeleti állam között a közelmúltban átrajzolták a határokat. A mintegy 14 000 embert Felső-Nílus államból űzték el, mert a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy az új határok szerint ezeknek az embereknek nincs joga eddigi lakóhelyükön élni. Az emberekkel múlt szerdán közölték, hogy el kell hagyniuk otthonaikat, és a délre fekvő Jonglei államba kell menniük ottani rokonaikhoz: a többezer ember kevés ingóságát magával cipelve, gyalog indult neki a többnapos gyalogútnak.

A területet, ahova a nagyméretű bevándorlási hullám tart, már eddig is éhínség sújtotta, mert az utolsó aratáskor nagyon rossz volt a termés - írja a BBC. Bár az esős évszak már megérkezett Szudán délkeleti részére, a következő aratásig még hónapok vannak hátra. A környéken dolgozó segélymunkások a BBC-nek korábban azt mondták, hogy a térség központja, Akobo megye most "a Föld legéhesebb helye".

A Save the Children (Mentsd meg a gyerekeket) elnevezésű segélyszervezet eddig 600 gyereket tudott etetni az éhínség által sújtott területen, de most többezer további éhező érkezik. Kate Foster, a segélyszervezet munkatársa közölte: érkezésükkel nagyon súlyos helyzet alakulhat ki.

Akobóban már korábban is 20 ezer menekült telepedett meg, akik a múlt évi harcok elől menekültek el. Tavaly etnikai összecsapásokban 185 ember, többségében nők és gyerekek haltak meg, és egy élelmiszert szállító konvojt is támadás ért - emlékeztet a BBC.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!