Az IMF-álláspontot követő Merkellel találkozik szerdán Orbán

Vágólapra másolva!
Kiszivárgott értesülések szerint a magyar költségvetés stabilizálását célzó lépésekről is téjékoztatja Angela Merkel német kancellárt Orbáén Viktor magyar miniszterelnök. A találkozót külön érdekessé teszi, hogy a magyar kormány összeveszett a lényegében megszorításokat elváró IMF-fel, miközben Merkel maga is nagyszabású takarékoskodásba kezdett.
Vágólapra másolva!

Egynapos, bemutatkozó látogatásra utazik szerdán Berlinbe Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellár meghívására. A találkozón a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság leküzdését célzó erőfeszítésekről és az ezekhez kapcsolódó, az Európai Unió előtt álló feladatokról tárgyalnak egymással.

A kiszivárgott információkra hivatkozó MTI szerint szerint a magyar miniszterelnök tájékoztatni kívánja a kancellárt a gazdaság, illetve a költségvetés stabilizálását célzó kormányzati lépésekről, Magyarország szomszédsági politikájáról és a jövő év első felében esedékes magyar uniós elnökség legfőbb célkitűzéseiről.

A találkozó mindenképp izgalmasnak ígérkezik a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság küldöttsége közötti sikertelen hétvégi tárgyalások fényében. Az elmúlt hónapok uniós gazdasági vitái alapján ugyanis Merkel hasonló álláspontot képvisel a válságkezelésről, mint az Orbán-kabineten az előző kormány által elkezdett szigorú költségvetési takarékosságot számon kérő IMF. Az IMF és a bizottság szerint is "nehéz döntéseket" kell hoznia a magyar kormánynak a költségvetési hiány csökkentése érdekében, a deficitet pedig már jövőre 3 százalék alá kell vinni.

Merkel a görög gazdasági mentőcsomag ismertetésekor arról beszélt, hogy Európának nem szabad a lehetőségei felett élnie, az euróövezeti stabilitási paktum szigorítását szorlaglmazta, és szankciók bevezetését javasolta azok ellen az államok ellen, amelyek tartósan megsértik ezt, illetve az úgynevezett maastrichti deficitkritériumokat. A német kancellár tavasszal maga is szigorú takarékossági programot indított. Kormánya által kidolgozott intézkedéseivel 80 milliárd eurós megtakarítást tűzött ki 2014 végéig.

A bankok megadóztatásában ugyanakkor egyetértenek Orbánnal. Merkel egy interjúban arról beszélt, hogy legalább európai szintű megoldásra törekszik, hogy a pénzügyi világ költségeinek viselésébe bevonják a bankszektort is. Az Orbán-kormány az IMF által bírált bankadó bevezetésével szeretné betömni a költségvetés réseit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!