Megszünteti a Fico-féle retorziót az új szlovák kormány

Vágólapra másolva!
Az új szlovák kormány visszavonja az elődje által a magyar kettős állampolgársági törvényre adott szigorú válaszlépést - derül ki az interjúból, amelyet Iveta Radicová szlovák miniszterelnök adott a HVG-nek. Radicová közölte ugyanakkor azt is, hogy nem értenek egyet a magyar állampolgársági törvény elfogadtatásával sem, és ha Budapesten nem hajlandók módosítani rajta, akkor Szlovákiában érvényteleníteni fogják azt.
Vágólapra másolva!

Az új szlovák kormányfő, Iveta Radicová változtatásokat ígér több olyan kérdésben, amelyek feszültséget okoznak a magyar-szlovák kapcsolatokban. Radicová a HVG-nek adott interjújában közölte, hogy megszünteti azt az előző miniszterelnök, Robert Fico által elfogadtatott törvényt, amely büntetné azokat a szlovákiai magyarokat, akik felvennék a magyar állampolgárságot.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy nem ért egyet a magyar parlament által elfogadott, a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel sem. Szerinte ennek elfogadása során eljárási hibák történtek. "A két ország között van államközi szerződés, és vannak vegyesbizottságok. Egy ilyen nagy horderejű törvényt e testületek elé kellett volna terjeszteni, és megtárgyalni az érintettekkel" - közölte Radicová, aki szerint önmagában a kettős állampolgársággal nincs problémájuk, de a konkrét magyar törvénnyel igen.

"Vajon kész lenne a magyar parlament módosítani a kettős állampolgársági törvényt a nemzetközi szerződések szellemében? E nélkül ugyanis nem marad számunkra más megoldás, mint hogy Szlovákia területén érvénytelennek nyilvánítjuk a törvényt, ami azonban valószínűleg nehezíti a kölcsönös megértést" - jegyezte meg a kormányfő, de azt nem részletezte, hogy mit ért az érvénytelenítés alatt.

Radicová közölte ugyanakkor azt is, hogy módosítanak a magyar kormány által kifogásolt nyelvtörvényen, amelynek értelmében büntetik azokat, akik bizonyos helyzetekben nem szlovákul beszélnek. A kormányfő ezt sem részletezte, csak annyit mondott, hogy "kikerülnek belőle az értelmetlen - a tankönyvekkel, a névhasználattal, a műemlékekkel kapcsolatos - intézkedések".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről