Anglia
ÉLŐ
Svájc

Kisvárosi háborúk főszereplője volt a megölt szlovákiai magyar politikus

Vágólapra másolva!
Határozott, keményfejű embernek ismerték az ógyallaiak Basternák László helyi magyar politikust, akit múlt pénteken lőttek fejbe saját háza előtt. A helyiek csak találgatják, mi állhatott meggyilkolása mögött, bár Basternáknak rengeteg konfliktusa volt. Keményen támadta politikai ellenfeleit, önkormányzati ellenőrként pedig több szerinte gyanús ügyben indított vizsgálatot, egy csatornaépítés miatt azonban ő is gyanúba keveredett.
Vágólapra másolva!

Évek óta pattanásig feszült a hangulat a dél-szlovákiai Ógyallán, de úgy tűnik, hogy a vádaskodásig jutó konfliktust elcsendesítette a korábbi polgármester, az MKP színeiben politizáló Basternák László múlt pénteki meggyilkolása. A gyilkosság megrendítette a nyolcezres lélekszámú kisvárost, a helyiek nem értik hogyan történhetett ilyesmi, az egykori polgármester háza előtt több tucat mécsesből kirakott számok jelzik, hogy Basternák ezen a héten ünnepelte volna az 54. születésnapját.

"Fehér ing, magas, kopasz, fekete nadrágban" - írta le az [origo]-nak az állítólagos elkövetőt Ondrusek Péter, Basternák egyik közeli barátja. A helyi vállalkozó - aki nem messze lakik Basternákéktól - állítja, hogy ő ért elsőnek a gyilkosság helyszínére, és szinte azonnal üldözőbe vette a tettest, de nem sikerült utolérnie. "A barátom fia mondta nekem, hogyan nézett ki és merre szaladt" - mesélte Ondrusek.

A szlovák rendőrség szerint Basternák László és felesége éppen kutyasétáltatásból érkezett haza, amikor az őket már régebb óta követő Honda Civicből kiszállt egy ember, és fegyverrel megfenyegette őket. Ekkor Basternák futásnak eredt, de elesett, a támadó pedig sörétes puskával fejbe lőtte, majd menekülni kezdett. A korábbi polgármester fia a lövéseket meghallva rohant ki a házból és saját fegyverével rálőtt a kocsira, amiből végül kiszállt a tettes és gyalog menekült el. "Szörnyű látvány, amikor a legjobb barátod fején lyuk van" - mondta Ondrusek.

A szlovák rendőrség szombaton Bősön elfogta a feltételezett elkövetőt, Stefan K.-t, aki egy somorjai őrző-védő szolgálatnak volt az alkalmazottja. Az esetet a rendőrség szervezett bűnözés elleni hivatala vizsgálja. A szóvivő szerint nem tisztázódott még az indíték, jelenleg több lehetőséggel is számolnak. Stefan K. ellen hétfőn már vádat is emeltek a gyilkosság miatt.

Be akartak törni hozzá

Basternákot korábban is érték támadások. Házára 2002-ben festékes ballonokat dobáltak, azóta pedig több fenyegető levelet kapott. Idén márciusban lőttek rá először. A politikus akárcsak múlt héten, éppen kutyasétáltatásból ért haza, amikor az utcáról valaki rálőtt, de nem találta el. Az eset után egy önkormányzati testületi ülésen helyi MKP-s politikusok összefüggésbe hozták az esetet a szerintük a kisvárosban kialakult MKP ellenes hangulattal. A 2009-es EP-választások előtt helyiek egy csoportja Basternákra nézve kompromittáló röplapokat terjesztett Ógyallán.

Basternák a márciusi merényletkísérlet után rendőri védelmet kért, de amikor megtudta, hogy ez mivel jár inkább lemondott róla - állította a szlovák belügyminiszter az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint. Arról a belügyminiszter nem beszélt, hogy mi tartotta vissza Basternákot.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Basternák házát a gyilkosság óta őrzik

Ondrusek szerint az eset után Basternák félni kezdett, ezért saját fegyvert és gólyóálló mellényt is vásárolt, de a fegyvert soha, a mellényt pedig csak néha hordta. A gyilkosságot megelőző éjszakán egy ismeretlen megpróbált behatolni Basternákék házába, de mivel nem sikerült neki, ezért távozott. A kiérkező rendőrök megbeszélték Basternákkal, hogy feljelentést tesz majd az ügyben, de erre végül nem maradt alkalma.

"Féltek tőle, mert a körmükre nézett"

A kisvárosiak jó embernek tartották Basternákot, többen is határozott emberként jellemezték, aki néha keményfejű is volt. Keszeg Gabriella helyi MKP-s képviselő az Új Szónak azt nyilatkozta, hogy Basternák "nagyon következetes, és az igazságért a legmesszebbmenőkig harcoló ember". Ondrusek azt mesélte, úgy ismerte meg Basternákot, hogy az visszautasította a számára felajánlott kenőpénzt. Az egyik ógyallai kocsmában annyit mondtak az ott üldögélők, hogy Basternák "talán nem hazudott annyit, mint mások". Egy névtelenséget kérő egykori osztálytársa szerint a politikus tisztességes, igaz magyar ember volt. "Féltek tőle, mert a körmükre nézett, főleg a sportpályán" - állította.

Basternák 1998 óta tagja az önkormányzatnak. Az első ciklusában még csak képviselő volt, majd 2002 és 2006 között polgármester lett. 2006-ban veszített a polgármester-választáson, de a képviselői testületben az általa vezetett MKP-frakciónak kényelmes többsége lett, a 11 mandátumból 9-et megszereztek. Így amikor a korábbi főellenőr nyugdíjba ment, a testület Basternákot választotta meg utódjának. A főellenőr feladata az önkormányzat pénzügyi tevékenységének figyelése és szabálytalanság esetén feljelentést tenni.

A polgármesteri cím elvesztése után többek szerint is rengeteg feljelentés született, Basternák a helyi sportklub vezetőit, de még a 2006-ban megválasztott polgármestert, a független Zemkó Margitot is feljelentette egy problémásnak talált önkormányzati kifizetés miatt, az MKP-frakció pedig azzal támadta Zemkót, hogy állításuk szerint csalással győzött a választáson.

Ennek ellenére Zemkó Margit visszafogottan nyilatkozott Basternákról az [origo]-nak, munkakapcsolatukat korrektnek nevezte. Kijelentette azt is, hogy az egész várost súlyosan érintette a tragédia, ő maga pedig nem sokkal az eset után a helyi tévében felolvasott nyilatkozatban ítélte el a gyilkosságot.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Basternák László kedden lett volna 54 éves

"Valamire rámutathatott" - mondta Basternák konfliktusairól Ondrusek. Szerinte a helyi futballpályát üzemeltető csoporttól például többször is magyarázatot követelt a sportklub üzemeltetésre költött pénzek felhasználásáról. Az [origo] megkereste a helyi futballszövetség vezetőjét, Roman Ostruzlikot is, de elhárította a nyilatkozatot.

A csatornaépítés miatt Basternákot is támadták

A botrányok nem kerülték el Basternákot sem. A még polgármestersége idején az Ógyalla csatornázására megkötött szerződés szerint a kivitelezést lebonyolító céget uniós pályázati forrásból fizették volna ki, de a csatorna elkészülte után az EU kihátrált a projektből, a végösszeg kifizetése pedig a városi önkormányzatra hárult. A tavaly júniusi EP-választások előtt olyan röplapokat terjesztettek a városban többen, amelyek szerint a csatornázásnál visszaélések történtek, amelyekkel kapcsolatba hozható Basternák is. A röplapok egy olyan dokumentumra hivatkoztak, amelyet egy ismeretlen töltött fel a város internetes oldalára - írta akkor az Új Szó. Eszerint a csatornázás csak 27 millió koronába került, de a város 40 milliót fizetett érte.

A röplapozók között volt az akkori szlovák kormánypárt, a Smer helyi politikusa és Roman Ostruzlik is, aki a sportklub vezetése mellett a Híd nevű szlovák-magyar párt helyi politikusa. Basternák megpróbálta megakadályozni a röplapok terjesztését, pár emberrel - köztük Ondrusekkel - kivonult a röplapot osztogatókhoz. Ondrusek szerint nem történt semmi különös, "csak elvitték a táskát", a röplapozók azonban később arról beszéltek, hogy a korábbi polgármester és emberei megtámadták őket. Basternák később azt nyilatkozta, hogy valóban megpróbálták megakadályozni a röplapok terjesztését, de tettlegesség nem történt, viszont feljelentést tett rágalmazásért.

A csatornázási ügyről Zemkó Margit az [origo]-nak azt mondta, hogy már lezártnak tekinti, mivel az önkormányzat hosszú lejáratú hitelt vett fel, majd ebből kifizette a céget, a csatornarendszer pedig már a város tulajdonában van. Ugyanakkor a polgármesterasszony korábban a szlovák korrupcióellenes hivatalnál kérte a csatornázási ügyek kivizsgálást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről