A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A végtelen háború - miért feszül egymásnak a két Korea?

Észak-Korea és Dél-Korea lezáratlan háborúja, harci készültség, észak-koreai tüzérség
Vágólapra másolva!
Több mint fél évszázada áll egymással hadban a két Korea, a hidegháború elején kirobbant véres konfliktus ugyanis 1953-ban békeszerződés nélkül ért véget. A két ország között azóta is vannak incidensek, ezek közül a mostani tüzérségi támadás volt eddig az egyik legsúlyosabb. A BBC információi alapján összefoglaljuk a koreai háborús múltat.
Vágólapra másolva!

A hidegháború egyik legvéresebb konfliktusa volt az 1950 és 1953 között zajló koreai háború, amely hivatalosan azóta sem ért véget. A különböző becslések szerint legkevesebb kétmillió koreai civil vesztette életét, a kommunista északiak hadseregéből másfél millió, a dél-koreaiak oldalán pedig 400 ezer katona esett el. Meghalt mintegy 30 ezer amerikai és ezer brit katona is.

A háborút az északiak kezdték 1950. június 25-én, amikor egy meglepetésszerű akcióban átlépték a két ország között meghúzott határvonalat. Ez egy hétvégi napon történt, amikor az amúgy is jóval gyengébb déli hadsereg katonáinak fele szabadságon volt.

A konfliktus előzménye az volt, hogy a második világháború után a vesztes Japán elvesztette befolyását Korea felett, mire a Szovjetunió bevonult az ország északi részébe, a nyugati hatalmak pedig a déli országrészt vonták fennhatóságuk alá.

Az Egyesült Államok által felügyelt Dél-Koreában választásokat tartottak, míg északon kommunista diktatúra jött lére. Mindkét fél azzal számolt, hogy egyesül a két ország, de persze az északiak egy kommunista, a déliek pedig egy kapitalista rendszerben képzelték ezt el.

1949-re mind a szovjetek, mind az amerikaiak visszavonultak Koreából, míg azonban északon egy jól felszerelt és erős hadsereget hagyott maga után a Szovjetunió, addig a déliek egy gyenge és létszámában is alacsony katonasággal rendelkeztek. Az amerikaiak azért sem erőltették a déli hadsereg megerősítését, mert nem akarták ösztönözni őket az északiak megtámadására.

A három évig tartó háborúban a felek két évet töltöttek azzal, hogy tető alá hozzanak egy békeszerződést, de nem jártak sikerrel. Tűzszünetet kötöttek ugyan, de hivatalos lezárása nem volt a háborúnak, így technikailag a két ország több mint fél évszázaddal később is hadban áll egymással. Időnként ennek jelét is adták azzal, hogy a rendkívül szigorúan őrzött határvonal mentén többször előfordultak incidensek az évtizedek során.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!