Szívesen vitázna a drogok legalizálásáról Kolumbia elnöke

Vágólapra másolva!
Kolumbia elnöke kész lenne részt venni a drogok legalizálásában az erőszak és a bűnözés csökkentésére, ha a világ így döntene. A konzervatív Juan Manuel Santos erről vasárnap megjelent interjúkban beszélt.
Vágólapra másolva!

A drogok legalizálása egy lehetséges megoldás, amelyről lehet beszélni - jelentette ki Kolumbia elnöke, a Semana című kolumbiai hetilapban. "Nem ellenzek semmilyen megoldást, amely hatékony az erőszak és a bűnözés visszaszorításában" - mondta Juan Manuel Santos.

A kolumbiai elnöktől a Financial Times című brit gazdasági újságban megjelent hosszabb interjúban is megkérdezték, hogyan vélekedik a drogok legalizálásról. Elmondta, hogy ebben a kérdésben nem funadamentalista, és kész örömmel elfogadni a drogok legalizálását, ha a világ úgy dönt, hogy az a megoldás. "Megértem az előnyöket, és megértem az érveket" - mondta.

Hozzátette azonban azt is, hogy a problémát több oldalról kell megközelíteni, országa számára például a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem nemzetbiztonsági ügy. Elmondta, hogy számukra nincs alternatívája a kábítószer elleni küzdelem fenntartásának, és arra ösztönzi az egész világot, hogy vegyenek részt ebben a harcban. A lap kérdésére, hogy kész-e aktívan támogatni a legalizálásról szóló párbeszédet, Santos kijelentette: "ha találok olyan hangulatban lévő, fontos, vezető országokat, szívesen csatlakozom a megbeszélésekhez".

Nemrég több egykori közép- és dél-amerikai államfő is a kábítószerek legalizálása mellett érvelt, mert azzal szerintük jelentősen csökkenteni lehetne a drogcsempészethez köthető bűnözést és erőszakot. Köztük volt Kolumbia, Mexikó és Brazília korábbi elnöke is. Csak Mexikóban majdnem 35 ezer ember halt meg 2006 decembere óta droggal kapcsolatba hozható bűncselekményekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről