A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nyolc év után először jelent meg a bíróságon Berlusconi

Silvio Berlusconi, olasz kormányválság
Vágólapra másolva!
Szokásától eltérően Silvio Berlusconi hétfőn elment a milánói bíróságra, amely egyik korrupciós ügyét tárgyalja. Az olasz miniszterelnök korábban bejelentette, hogy kész annyi meghallgatásra elmenni, amennyit "munkája megenged". A BBC szerint az együttműködési készség egyik oka a kormányfő felhígult mentelmi joga.
Vágólapra másolva!

Hétfőn megjelent a milánói bíróság előtt a korrupcióval vádolt Silvio Berlusconi, melyre 2003 óta nem volt példa. A bíróságon vártak az olasz kormányfőre, aki korábban közölte, hogy annyi meghallgatáson vesz majd részt, amennyin a munkája miatt lehetséges. A vád szerint Berlusconi médiacége egyes filmjogok megvásárlásakor a szabályok kijátszásával jóval kevesebb adót fizetett be, mint kellett volna, és ebből fedezte politikai és egyéb ügyleteit. Az ügyben mások mellett a miniszterelnök fia is gyanúsított.

A 74 éves Berlusconi már mintegy 50 ügyben volt eddig vádlott karrierje során, de közel nyolc éve egyetlen ügyben sem jelent meg személyesen a bíróságon. Berlusconi szerint joga volt a távolmaradáshoz, egyébként is meggyőződése, hogy az igazságszolgáltatás politikailag elfogult vele szemben. A hétfői meghallgatáskor is azt mondta a tévéseknek, hogy a vádak nevetségesek. A Canale 5 tévécsatornának pedig úgy nyilatkozott, hogy egyetlen pont sem igaz abból, amire a milánói ügyészek az ügyet felépítették.

Berlusconi korábban azt mondta, hogy azért vesz részt a lehető legtöbb meghallgatáson, hogy bizonyíthassa ártatlanságát. A BBC szerint azonban az együttműködési készséget indokolja az is, hogy az olasz alkotmánybíróság januárban megsemmisítette a vonatkozó törvény egyik passzusát, így az olasz kormányfő mentelmi joga januárban jelentősen felhígult.

Az olasz kormányfőnek a jelen állás szerint négy ügyben is helyt kell állnia. A fentieken kívül még két korrupciós ügyben tart a vizsgálat, ezen túl azzal is gyanúsítják, hogy pénzért vett igénybe kiskorú prostituáltak által nyújtott szolgáltatásokat, és hivatali hatalmával visszaélve közbenjárt egyikük, a marokkói származású, Ruby néven ismert, valódi nevén Karima el-Mahroug szabadon bocsátásáért. Ebben az ügyen Berlusconi akár 15 év börtönt is kaphat - írja a BBC internetes oldala.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!