Hétszáz protestáns és katolikus csapott össze Belfast utcáin

Belfast, Észak-Írország, britpárti protestánsok és az ír sziget egyesítését pártoló katolikusok között dúló utcai harcok
Vágólapra másolva!
Második napja heves harcok dúlnak az északír fővárosban, Belfastban. A protestánsok és katolikusok között kitört zavargásokban szerdára virradó éjjel egy fotóriportert lábon lőttek, és többen is megsérültek. A rendőrség és a terület képviselője szerint "nagyon súlyos a helyzet".
Vágólapra másolva!

Folytatódtak az utcai harcok szerdára virradóra a britpárti protestánsok, illetve az ír sziget egyesítését pártoló katolikusok között az északír fővárosban, Belfastban - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A rendőrség hivatalos közlése szerint mintegy hétszáz ember dobálta egymást üvegekkel és kövekkel, és több lövés is eldördült. A két tábor közé szorult az AP hírügynökség fotósa, őt is meglőtték, a lábán sérült meg. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és vízágyút is bevetett, hogy szétválassza a harcolókat, de az összetűzések hevessége miatt a rendőrautóknak többször vissza kellett vonulniuk. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a fotós célpont lehetett-e vagy sem.

Az incidenst követően Észak-Írország politikai vezetői nyugalomra szólítottak fel. A rendőrség azt javasolta a lakosságnak, hogy a rend helyreállításáig lehetőség szerint kerülje el a környéket. A terület képviselője a BBC brit közszolgálati médiumnak azt mondta, hogy "nagyon súlyos a helyzet", és a politikusok hiába intettek nyugalomra, szavaik süket fülekre találtak. Már keddre virradóra is forrongott Belfast egyik negyede, amely korábban többször volt erőszakos cselekmények helyszíne. A zömmel protestánsok lakta negyedben kis számú katolikus él elszigetelten.

Forrás: AFP/Peter Muhly

A Sinn Fein ír republikánus párt szerint hétfőn álarcos emberek indítottak összehangolt támadást a republikánus Short Strand környékén. A belfasti polgármester arról számolt be, hogy a lojalista területekkel körbevett városrész nacionalista lakosai közül többen megsérültek, egy férfi eszméletét vesztette, amikor fejen ütötték egy téglával. Niall O'Donnghaile is provokációról beszélt. Szerinte több százan vettek részt az összecsapásokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről