Letartóztatták az utolsó háborús bűnökkel vádolt szerb vezetőt, Goran Hadzicot

elfogták az utolsó Hágában megvádolt szerb háborús bűnöst, Goran Hadľić, Hadzic
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a hágai Nemzetközi Törvényszéken megvádolt utolsó szerb háborús bűnöst, Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezetőt - közölte szerdán egy neve elhallgatását kérő szerb tisztségviselő. A hírt Boris Tadic szerb elnök hivatalosan is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Egy név nélkül nyilatkozó szerb tisztségviselő szerint letartóztatták Goran Hadzicot, az utolsó Hágában háborús bűnökkel vádolt korábbi szerb vezetőt. A hírt Boris Tadic szerb elnök rendkívüli sajtótájékoztatóján megerősítette.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt, hét éve körözés alatt álló egykori szerb politikust reggel fél kilenc előtt néhány perccel tartóztatták le Belgrádtól száz kilométernyire északra, a vajdasági Fruska Gora hegységben.

"Szerbia ezzel lezárta a hágai törvényszékkel való együttműködés legnehezebb fejezetét" - jelentette ki Boris Tadic rendkívüli sajtótájékoztatón a szerb fővárosban. "Ez erkölcsi kötelességünk volt" - mondta, és "abszolút valótlannak" nevezte azokat a vádakat, amelyek szerint a szerb vezetés korábban is tudta, hol rejtőzik a hágai szökevény.

Goran Hadzic a Szerb Krajinai Köztársaság államfője volt 1992-94 között. A hágai törvényszék emberiség elleni bűntettekkel és a haditörvények megsértésével vádolja. A bíróság szerint komoly szerepe volt a krajinai horvátok és más - nem szerb - népcsoporthoz tartozó emberek meggyilkolásában, deportálásában, illetve a fogolytáborokban történt kegyetlenkedésekben.

Egy hete a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való kapcsolattartásért felelős belgárdi kormánytanács elnöke azt mondta egy vele készült interjúban, hogy hamarosan elfogják Goran Hadzicot.

Rasim Ljacic ezt akkor azzal indokolta, hogy korábban a nyomozóhatóságok figyelme Radovan Karadzic háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb elnök és hadseregparancsnoka, Ratko Mladic elfogására összpontosult. Goran Hadzic elfogása, miután Karadzicot és Mladicot is elkapták, sokkal könnyebb feladat.

Május végén 16 év bujkálás után fogták el Ratko Mladicot, a "balkán mészárosaként" is emlegetett boszniai hadseregparancsnokot, elfogása után Boris Tadic azt mondta, maradtak még teendők, például a szintén háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic elfogása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről