Megszavazták a válás bevezetését Máltán

Vágólapra másolva!
A máltai parlament elfogadta a válás bevezetéséről szóló törvényt, ezzel minden európai országban törvényes a házasság felbontása. Az erősen katolikus Máltában népszavazáson döntöttek a korábbi szigorú szabályok enyhítése mellett.
Vágólapra másolva!

A máltai parlament történelmi szavazáson, 52 támogató és 11 ellenszavazattal elfogadták a válást engedélyező törvényt, ezzel - a Vatikánon kívül - Európa minden államában engedélyezik a házasság felbontását.

A máltai miniszterelnök ellenezte a törvény elfogadását, mert szerinte az gyengíti a családi kapcsolatokat. A kormányzó nacionalista párt 19 képviselője a párt hivatalos álláspontjával szemben viszont megszavazta a válás bevezetését.

Máltán májusban népszavazást tartottak a válás bevezetéséről, és az erősen katolikus ország választóinak több mint kétharmada támogatta a válás engedélyezését. Máltán a megromlott házasságokban élőknek eddig a bíróságtól vagy az egyháztól kellett kérniük a házasság felbontását, és a bonyolult eljárás akár kilenc évig is eltarthatott. A harmadik lehetőségük az volt, hogy külföldön váltak el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!