Tanácsadói sürgetik Medvegyevet, hogy jelentse be indulását az orosz választáson

Vágólapra másolva!
Dmitirij Medvegyev orosz elnököt két tanácsadója is nyíltan sürgeti, hogy jelentse be indulását a következő orosz elnökválasztáson. A tanácsadók szerint a miniszterelnök, Vlagyimir Putyin visszatérése krízisbe taszítaná az országot.
Vágólapra másolva!

Két közvetlen tanácsadója is sürgeti Dmitrij Medvegyevet, hogy jelentse be indulását a következő orosz elnökválasztáson, úgy vélik Vlagyimir Putyin esetleges visszatérése "nemzeti katasztrófával" érne fel - írja a Wall Street Journal. Igor Yurgens és Jevgenyij Gonthmaker erről egy orosz üzleti lapnak írt cikkükben értekeztek.

Medvegyev két tanácsadójának szokatlanul nyílt üzenete a Wall Street Journal szerint jól mutatja, mennyire fontos a következő elnökválasztás Oroszország szempontjából. A lap úgy véli, csak az nyerheti a márciusi választásokat, aki mögött felsorakozik az uralmon lévő párt, mindegy hogy Medvegyevről, vagy Putyinról van-e szó.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev orosz elnök sem nyilatkozott mindeddig arról, hogy indul-e a jövőre esedékes elnökválasztáson, a Reuters hírügynökségnek szerdán egy a kényes politikai helyzet miatt név nélkül nyilatkozó, magas rangú forrás azonban azt mondta, Putyin már az indulás mellett döntött.

Korábban sokáig Vlagyimir Putyin meghosszabbított kezének tartották Medvegyevet, aki egyes vélemények szerint csak azért lehetett elnök, mert az orosz törvények értelmében senki sem töltheti be a pozíciót két egymást követő cikluson túl. A két politikus nyíltan mindig, mint szövetséges hivatkozott egymásra, de orosz források szerint egyértelműen verseny zajlik közöttük - írja az amerikai lap.

A jelenlegi orosz törvények szerint már nem négy, hanem hat évig tart egy elnöki ciklus, ha a 2012-es választásokon Vlagyimir Putyin diadalmaskodna, akkor akár 2024-ig is lehetne Oroszország elnöke, ami Medvegyev két tanácsadója szerint igazi krízisbe taszítaná az országot.

"Dmitrij Medvegyevnek át kell kelni a saját Rubiconján, és nyíltan az emberekhez kell fordulnia, hogy együtt kiránthassák az országot a mocsárból, amibe süllyedt" - írták. A cikket sem Putyin, sem Medvegyev nem volt hajlandó kommentálni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről