A szíriai elnök szerint az ő rendszere nem bukik meg

Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint országának rendszerét nem fenyegeti az összeomlás, annak ellenére sem, hogy hónapok óta tartanak Szíriában a kormányellenes tüntetések. Az elnök a szíriai állami tévének adott nyilatkozatában reformokat és jövőre parlamenti választásokat ígért.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormányerők eredményt értek el az öt hónapja tartó kormányellenes felkeléssel szemben, a damaszkuszi kormányt nem fenyegeti a bukás veszélye - mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap este az állami televíziónak adott interjújában. Az interjúban Aszad ismét megígérte, hogy reformokat vezetnek be az országban. Elmondása szerint valószínűleg jövő februárban parlamenti választásokat tartanak majd, egyben bevezetik a többpártrendszert is - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Aszad szerint a szíriai helyzet talán veszélyesnek tűnhet, de valójában képesek kezelni. Az elnök az interjúban óva intett bármilyen külföldi beavatkozástól és arra figyelmeztetett, hogy minden külföldi beavatkozás "visszafelé sülne el". Mint fogalmazott: bármilyen akció Szíria ellen nagyobb következménnyel járna, mint amennyit el bírnának viselni.

Az interjúban azt is mondta, hogy Barack Obama amerikai elnöknek és a többi nyugati vezetőnek kellene lemondania, egyrészt az Afganisztánban, Irakban és Líbiában kiontott vérért, másrészt azért, mert saját hazájukban politikai, gazdasági és társadalmi csőd van. Korábban az Egyesült Államok és több európai ország is arra hívta fel Aszad elnököt, hogy távozzon a hatalomból. Aszad a vasárnapi interjúban elutasította a lemondását célzó külföldi felhívásokat.

Március közepén kezdődtek a tiltakozások Szíriában. A tüntetők azóta is azt követelik, hogy Aszad - akinek családja mintegy 40 éve uralkodik az országban - mondjon le. Emberi jogi csoportok számításai szerint mintegy kétezer ember vesztette életét március óta a tüntetők ellen erőszakkal fellépő kormányerők miatt. Damaszkusz harckocsikat, orvlövészeket, hadihajókat is bevet a felkelés elfojtására. Emberi jogi szervezetek szerint a rendfenntartók tüzet nyitnak a nagyrészt fegyvertelen tüntetőkre. A múlt pénteken a tüntetések során mintegy 40 ember vesztette életét országszerte. A kormányzat ugyanakkor többször hangoztatta azt a véleményét, hogy a nyugtalanságot "terrorista csoportok" szítják.

Az interjú Aszad negyedik nyilvános megjelenése volt azóta, hogy a tiltakozások elkezdődtek, és akkorra időzítették, amikor az ENSZ küldöttsége megérkezett Szíriába, hogy felmérje, milyen mértékű humanitárius segélyre lenne szükség az országban. Az ENSZ-csapatnak azt mondták, hogy szabad mozgása lesz az országban, de a BBC libanoni tudósítója szerint övezi némi szkepticizmus azt, hogy ez mekkora mértékű lesz valójában.

Szíria ellen még nem javasoltak olyan fellépést, amellyel például a NATO Líbiában segíti a kormányellenes felkelőket. Ennek az az egyik oka, hogy a szíriai ellenzék nem akarja a nyugati országok beavatkozását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!