Szlovákiai magyarok: aláírásgyűjtés és tüntetés a kettős állampolgárságért

Vágólapra másolva!
A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ifjúsági szervezete, a Via Nova ICS, valamint további révkomáromi székhelyű ifjúsági szervezetek bejelentették: szervezett lépéseket tesznek az alkotmányellenesnek tartott szlovák állampolgársági törvény ellen. Többen közülük a sajtótájékoztatón látták el aláírásukkal a magyar állampolgárságot igénylő nyomtatványt. Hangsúlyozták: ragaszkodnak a szlovák állampolgársághoz is, annak ellenére, hogy a 2010 májusában elfogadott szlovák jogszabály ezt kizárja.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón megkezdődött az aláírásgyűjtés a kettős állampolgárság lehetősége mellett. A petíció felszólítja a hatóságokat, hogy ne zaklassák állampolgársági ügyekkel a polgárokat, és azokat, akiket emiatt bántódás ért, kárpótolják. Bejelentették: szeptember 1-én szimpátia-tüntetés lesz Komáromban a kettős állampolgárság intézményének támogatására.

Berényi József, az MKP elnöke közölte, kiállnak azok mellett, akik a magyar állampolgárság igénylése miatt valamilyen hátrányt szenvedtek. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Most-Híd csak Gubík László nyilvánosságra lépését követően kezdte aktivizálni magát, pedig erre korábban is lehetősége lett volna. Az MKP honlapján olvasható közlemény kiemeli: Berényi még január 3-án benyújtotta magyar állampolgársági kérvényét.

A petíció szövege szerint annak aláírói elutasítják "a megfélemlítés és a múlt századi diktatórikus üldözéseket idéző törvényi szabályozást, szabad elhatározásunkból a polgári engedetlenség eszközeivel hívjuk fel a szlovákiai közvélemény és az európai közösség figyelmét az országban érvényes hátrányosan megkülönböztető, alkotmányellenes joggyakorlatra." Kijelentik: "A most felnövő fiatal generációk számára teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan egy olyan törvény, mely az ország saját állampolgárait kriminalizálja azért, mert azok szabad akaratukból élnek a civilizált világ már régóta bevett, kipróbált és teljesen természetes intézményével: a kettős, vagy akár többes állampolgárság eszközével. Egy olyan állam, amely egy ostoba és rövidlátó törvényi szabályozás miatt képes akár tömegesen is megszabadulni saját állampolgáraitól, adófizetőktől, családoktól, és hajlandó lesz lemondani olyan értékes kettős állampolgárokról, mint pl. jeles sportolók, tudósok, művészek, közgazdászok, sikeres üzletemberek vagy feltalálók, önmaga érdekei ellen vét, és képtelen módon éppen saját létét veszélyezteti, önmagát számolja fel. Ezt megelőzendő a mai naptól kezdve nyilvánosan és csoportosan fogjuk kérelmezni egy másik ország állampolgárságát, mellette pedig a végsőkig ragaszkodunk a meglévő szlovák közjogi kötelékünkhoz is, és megküzdünk érte akár a legfelsőbb emberi jogi ítélőszékek előtt."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!