Katonák és rendőrök támadtak a kairói tüntetőkre

Vágólapra másolva!
Vasárnap folytatódott a hatalmat gyakorló katonai tanáccsal elégedetlen tömegek tüntetése a kairói Tahrír téren. Rendőrök és katonák könnygázzal és gumibotokkal támadtak a Belügyminisztérium épülete felé tartó tömegre, és kiszorították a térről a tiltakozókat, ők azonban estére visszafoglalták a teret. Az összecsapások halálos áldozatainak a száma vasárnap késő estére tizenháromra emelkedett.
Vágólapra másolva!

A katonaság és a rendőrség erői közösen megrohamozták a kairói Tahrír téren táborozó tüntetőket vasárnap, és kiszorították őket a térről. Gumibotot és könnygázt, valamint páncélozott járműveket használtak, az összecsapásokban a két szombati halálos áldozat után legalább újabb tizenegy ember meghalt - jelentette a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A BBC tudósítója szerint rengeteg vérző embert lehetett látni a roham után a Tahrír téren és a környező utcákban. A rendfenntartók felgyújtották a tiltakozók sátrait és transzparenseit, de a sötétség leszállta után sokan visszaszivárogtak, gázmaszkot viselve kővel kezdték dobálni az ellenük kivezényelt erők tagjait, és hamarosan visszafoglalták a teret.

A csatorna úgy tudja, hogy Kairó mellett más egyiptomi városokban, így Alexandriában, Szuezban és Aszvanban is zavargások voltak vasárnap. A tiltakozók a katonai kormány elleni jelszavakat skandáltak.

A Tahrír téren ismét rögtönzött táborok alakultak ki, pontosan olyanok, mint februárban, mely azt eredményezte, hogy Hoszni Mubarak elnök távozni kényszerült a hatalomból. Főként fiatalok és iszlamisták tüntetnek az alkotmány tervezete ellen, szerintük az túl nagy hatalmat adna a hadseregnek azután is, hogy új, polgári kormányt választottak. Azt követelik, hogy az országot irányító hadsereg jelentse be, mikor adja át a hatalmat egy polgári kormánynak. A választásokat egy héttel későbbre írták ki.

Kairóban szombaton ketten meghaltak, több mint kilencszázan megsérültek - köztük negyven rendfenntartó -, amikor a demonstrálók összecsaptak a rendőrökkel. A harcok után több száz tüntető maradt éjjelre a téren. Az újabb összecsapások akkor kezdődtek, amikor a rendőrök gumilövedéket és könnygázt lőttek közéjük, amikor azok a Belügyminisztérium épülete felé közelítettek. A BBC tudósítója, Yolande Knell szerint több tüntető szeme is megsérült a gumilövedékek miatt.

Forrás: MTI/EPA/Haled el-Fiki
A tüntetők visszahajítják a könnygázgránátokat a rohamrendőrök közé

Az egyik tüntető, Ahmed Hani az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a tüntetők ellen szombaton alkalmazott erőszak azt mutatja, hogy Mubarak még mindig hatalomban van. Szerinte a katonai kormányzat vezetőjének is le kellene mondania.

Egy biztonsági illetékes viszont azt állította, hogy a rendőrség szombaton kizárólag törvényes módszereket alkalmazva szállt szembe a "bajkeverőkkel". Televíziós nyilatkozatában a hadsereg egy tábornoka arra figyelmeztetett, hogy az ország veszélyes helyzet felé sodródik. "Akik a kormányzat bukását követelik, azok az állam bukását akarják" - jelentette ki Mohszen Fangari tábornok.

Egyiptomban nyolc nap múlva kezdődnek a parlamenti választások, amelyeknek lebonyolítását veszélybe sodorhatja az országszerte erősödő erőszak. A szavazást ráadásul beárnyékolja a katonai kormányzat és a politikai pártok kötélhúzása. Fangari tábornok szerint a választások a tervezett időben meg fognak kezdődni, a hadsereg és a belügyminisztérium pedig szavatolni fogja a biztonságot. Egyúttal megismételte, hogy a hadsereg 2012 végén "visszatér a kaszárnyákba", s akkor sor kerülhet az elnökválasztásra. Az egyiptomi kabinet vasárnap ülést tart, ezen téma lesz az utcai erőszak is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről