Százezren követelik a tábornokok távozását a Tahrir téren

egyiptom, tüntetés, demonstráció, összecsapás, tarhír tér
Vágólapra másolva!
Tavasz óta nem látott tömeg gyülekezik pénteken a kairói Tahrir téren, és követeli az országot átmenetileg irányító katonai tanács távozását. A tüntetők attól félnek, hogy a tábornokok nem akarják átadni a hatalmat egy civil kormánynak. Hétfőn választások lesznek Egyiptomban.
Vágólapra másolva!

Tüntetők tízezrei - a brit Guardian szerint több, mint százezer ember - gyűltek össze a kariói Tahrir téren, és követelik, hogy álljon félre az országot jelenleg irányító katonai tanács. A tüntetők a hétfőre kitűzött választások elhalasztását is követelik, mert a menetrend szerint a tábornokok a jövő év közepéig kormányoznák az országot annak ellenére, hogy a választásokat még az idén megtartják.

Az Egyiptomban növekvő elégedetlenség miatt indult demonstrációsorozatot olyan erőszakos módszerekkel torolta meg a rendőrség, amilyenre Hoszni Mubarak elnök februári távozása óta nem volt példa. Több mint negyven ember vesztette életét az utcai harcokban. Az eddigi legnagyobb tömeget megmozgató tüntetés pénteken kezdődött, a gyülekezők a pénteki ima közös után arra tettek ígéretet, hogy addig nem hagyják el a teret, amíg a tábornokok nem távoznak a hatalomból.

Az országot Mubarak bukása óta a katonai tanács irányítja, amely átmenetinek tekinti uralmát, és arra hivatkozik, hogy a hatalmat fokozatosan átadja majd egy civil kormánynak. Bár a tanács megígérte, hogy a folyamatot felgyorsítja, az egyiptomi tüntetők attól félnek, hogy a katonaság valójában végleg magához akarja ragadni a hatalmat. A demonstrálók azt akarják, hogy a hadsereg álljon félre, még mielőtt a választásokra sor kerül.

A Fehér Ház pénteken kiadott közleményében sürgette a katonai tanács mielőbbi távozását, ezzel az eddigieknél nagyobb nyomást helyezve a tanácsra. "Az egyiptomi kormányt azonnal valós kormányzati hatalommal kell felcserélni" - olvasható az amerikai közleményben, amely szerint folytatni kell a demokráciába való átmenetet, de úgy, hogy azt nem a katonai tanács, hanem az átmenetileg kinevezett új kormány irányítja.

A Fehér Ház eddig nem foglalt egyértelműen állást a tábornokok ellen és a tüntetők védelmében. Korábbi nyilatkozataiban az Egyesült Államok csupán az utcákon dúló erőszakot ítélte el, egyaránt felelőssé téve érte a rendfenntartókat és a tüntetőket - írja a Guardian.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről