Kap még egy kis időt, de lemond Silvio Berlusconi

Vágólapra másolva!
Egy gazdasági stabilizációs törvény elfogadása után távozik a hatalomból Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök - közölte az olasz államfő hivatala kedden este. A döntés az után született meg, hogy egyik leghűségesebb szövetségese is nyíltan támadta Berlusconit, majd kormánya egy keddi szavazáson elvesztette a parlamenti többséget. A szavazás után tárgyalássorozatba kezdett, de csak egy kis időt tudott nyerni. A stabilizációs törvényekről november közepén szavazhatnak.
Vágólapra másolva!

Sajátos stratégiával próbálta meggyengíteni a bukás előtt álló Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt az olasz ellenzék kedden. Az olasz törvényhozás alsóháza a 2010-es költségvetési zárszámadásról szavazott délután, de az olasz gazdaság egyre súlyosabb problémái miatt a voksolás egyfajta bizalmi szavazássá vált.

Az olasz államadósság rendkívül magas szinten áll, eléri a GDP 120 százalékát, és az európai gazdasági válság miatt az olasz állam egyre nehezebben tudja fizetni hiteleit, az olasz államkötvények hozama hétfőn (majd kedden is) rekordmagasságba emelkedett. Az olasz kormány nem tudja átverekedni a megosztott törvényhozáson az államadósság csökkentéséhez szükséges reformokat, ezért és a gazdasági problémák miatt egyre többen követelik saját pártszövetségéből is Berlusconi távozását (erről itt olvashat részleteket), több kormánypárti képviselő pedig kivált a frakcióból.

"Egy lépést oldalra"

A keddi szavazást óriási feszültség előzte meg. Berlusconi gyakorlatilag napok óta győzködi szövetségeseit, hogy álljanak ki kormánya mellett, hétfőn is éjszakába nyúló kormányülést tartottak. Berlusconi megrendült pozícióját jelzi, hogy a szavazás előtt egyik leghűségesebb szövetségese, a Lega Nord (Északi Liga) nevű pártot vezető Umberto Bossi is utalt Berlusconi lehetséges távozására.

Bossit újságírók faggatták egy pletykáról, amely szerint már ő is arra kéri Berlusconit, hogy távozzon a hatalomból. Bossi arra a kérdésre, igaz-e, hogy azt kérte Berlusconitól, lépjen hátra, sejtelmesen úgy felelt: azt mondta az olasz kormányfőnek, hogy "tegyen egy lépést oldalra".

A szavazás előtt bonyolult taktikázás indult. Berlusconi bejelentette, hogy ha a kormány elveszíti a többséget, akkor 24 órán át mérlegeli, hogy az visszaszerezhető-e, és ezt követően dönti el, hogy távozik-e a kormány éléről. Korábban ugyanakkor többször jelezte, hogy ezt felelőtlenségnek tartaná, és a törvényről szóló szavazást megelőző vitában a kormánykoalíció pártjainak szónokai is azzal érveltek: ilyen súlyos gazdasági helyzetben nem lehet magára hagyni az országot.

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto
Berlusconi és Bossi

Kibuktak az "árulók"

Az ellenzék különös stratégiát választott, az ellenzéki frakciók bejelentették, hogy nem vesznek részt a szavazáson. A 630 fős alsóházban így végül 308 igen és 1 tartózkodás mellett elfogadták a törvényt, 321-en pedig nem szavaztak, ami azt jelenti, hogy a kormánypártok többsége odalett. A szavazás után egy kormánypárti képviselő azt mondta a Corriere della Sera című olasz napilapnak, hogy szavazott volna, de vécén volt.

A Repubblica olasz napilap internetes kiadása szerint Berlusconi első dolga a szavazás után az volt, hogy átnézze, kik vettek részt a szavazáson. A lap szerint tizenegy kormánypárti képviselő hagyta ki a voksolást. Berlusconi a szavazás után visszavonult tanácskozni a kormányt támogató pártszövetség vezetőivel. A Repubblica szerint annyit mondott, "kapjuk össze magunkat, gyerekek, és azonnal döntsük el, mit csináljunk".

Berlusconi szorult helyzetét mutatja egy jegyzet, amelyet a parlament épületébe is magával vitt, és amelyet az olasz állami hírügynökség riportere lefotózott. A papíron a találgatások szerint Berlusconi az előtte álló lehetőségeket sorolta fel. A jegyzeten többek között szerepelt, hogy 308 (-8 áruló), illetve felírta rá azt is: "tudomásul veszem, benyújtom a lemondást".

Forrás: AFP/Vincenzo Pinto
Berlusconi nézi, kik az "árulók"

Hosszúra nyúlt végjáték

Berlusconi néhány perccel később elhagyta a parlament épületét. Ignazio La Russa védelmi miniszter azt mondta a Repubblicának, senki nem becsüli alá a szavazás eredményét, a kormányfő találkozik az olasz államfővel. Berlusconi végül több mint három órára eltűnt, ez alatt biztosan találkozott Bossival, aki azt mondta, hogy az elnöki palotában derül majd ki, mit hoz a jövő. Járt az államfőnél is, akivel több mint egy órán át tárgyalt, majd bejelentette, hogy 21 órakor ismét összeül a kormánytöbbséget adó pártok képviselővel.

A Repubblica a kormányfőhöz közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, Berlusconi nem mond le, este nyolc körül mégis azt közölte a köztársasági elnöki hivatal: a köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásán Berlusconi felajánlotta, hogy lemond, ha a parlament elfogadja azokat a stabilitási törvényeket, amelyek rendezik az olasz gazdaság helyzetét, és megnyugtatják Olaszország európai partnereit.

A közlemény szerint a stabilitási törvényekről november közepén szavazhatnak, ezek elfogadása után Berlusconi távozik a hatalomból. A köztársasági elnöki hivatal azt is közölte: Berlusconi távozása után az összes politikai párt részvételével folyó tárgyalásokon kíván dönteni az olasz államfő arról, hogy milyen formában folytatódjon az ország vezetése.

A Repubblica szerint Berlusconi az államfővel folytatott megbeszélés után közölte: "a kormánynak nincs meg többé az a többsége, amelyről azt hittük, hogy létezik. Úgyhogy realistán tudomásul kell vennünk a helyzetet és az olasz helyzettel kell foglalkoznunk, és azzal, ami a piacokon történik. A stabilizációs törvény életbe lépése után lemondok olyan módon, hogy az államfő tárgyalásokat kezdhessen a jövőről: nem tartozik rám, mi történik ez után, bár én úgy látom, hogy az egyetlen megoldás az új választás, mert a parlament most meg van bénulva".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről