A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bonyolódik a republikánusok kedvencének zaklatási ügye

Vágólapra másolva!
Újabb fordulatokat vett az az állítólagos zaklatási ügy, amely az elnökválasztásra készülő republikánus mezőny egyik legnépszerűbb tagja, Herman Cain körül robbant ki. Cain azt állítja, hogy alaptalanok a vádak, amelyek szerint a '90-es években zaklatott két nőt az általa vezetett szervezetnél, nyilatkozatai ugyanakkor ellentmondásosak.
Vágólapra másolva!

Herman Cain egyike azoknak a republikánus politikusoknak, akik indulni akarnak a jövő évi amerikai elnökválasztáson a párt színeiben. A korábban üzletemberként dolgozó, választott tisztséget eddig nem viselő Caint sokáig esélytelenként tartották számon, az utóbbi hetekben azonban jelentősen megnőtt a népszerűsége, így több újság és tévécsatorna, valamint a politikai elemzők is komoly szereplőként számoltak vele a januárban kezdődő, a jelölt személyéről döntő előválasztásokon.

Az utóbbi néhány napban azonban egy számára kellemetlen ügy miatt irányult a figyelem Cainre. A Politico nevű lap vasárnap közölt egy cikket, amely szerint Caint zaklatással vádolta két nő a kilencvenes években, amikor az általa vezetett éttermi érdekképviseleti szövetségnél dolgoztak. A lap közölte azt is, hogy mindkét nő egy olyan megállapodás után távozott a szervezettől, amelynek része volt, hogy kaptak egy nagyobb összeget.

Forrás: AFP/Stephen Morton
Megnőtt Herman Cain népszerűsége az utóbbi hetekben

Cain első reakciója az volt, hogy tagadta, hogy bárkit is zaklatott volna. Azt is mondta, hogy nem tud semmilyen, a nőkkel kötött megállapodásról, későbbi nyilatkozataiban azonban ezt módosította. Először azt mondta, tudomása szerint három hónapnyi fizetésének megfelelő összeget kapott az egyik nő, később azt mondta, hogy talán hat hónap is lehetett. Amikor újságírók rákérdeztek erre az ellentmondásra, akkor azt mondta, hogy a Politico cikkének megjelenése után tett szert újabb információkra, és ezért módosította állításait.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan miről is szóltak a Cain elleni zaklatási vádak, de a cikkek alapján nem valószínű, hogy fizikai zaklatás történt. A politikus azt mondta, hogy egyszer valóban tett egy megjegyzést az egyik nő magasságára, de szerinte ennek nem volt szexuális töltete.

A két nő egyike sem szólalt meg eddig, de kedden egyikük ügyvédje közölte, hogy a nő arra kéri az éttermi szövetséget, adjanak neki felmentést a titoktartási kötelezettsége alól. Az ügyvéd szerint "frusztráló", hogy Cain a nyilatkozataiban megkérdőjelezi a panaszosok szavahihetőségét, ők azonban nem reagálhatnak. Ez arra utal, hogy ha a nő megszólal, akkor vélhetően ellentmond majd annak, amit Cain állított eddig nyilatkozataiban, így a politikus számára egyre kínosabb ügy tovább folytatódhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!