Tízezrek tüntettek Putyin ellen Moszkvában

Putyin ellenes tüntetés, 2011.12.24
Vágólapra másolva!
A parlamenti választások megismétlését és Vlagyimir Putyin miniszterelnök távozását követelte több tízezer tüntető Moszkvában. Az orosz ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon, amelyet Putyin pártja nyert. A tüntetés közben Putyin élő adásban gúnyólodott a tüntetőkön, de azt elismerte, hogy joguk van demonstrálni.
Vágólapra másolva!

Tízezrek követelték szombaton Moszkva belvárosában a parlamenti választások megismétlését és Vlagyimir Putyin távozását a hatalomból. A rendőrség becslése szerint mintegy 29 ezren vettek részt a Szaharov sugárúton rendezett megmozduláson, ellenzéki források szerint azonban 120 ezren mentek el tiltakozni.

A rendfenntartók fémkerítések közé szorították a résztvevőket, a levegőben pedig helikopter körözött. Az emberek egy része azt kiabálta, hogy a kormányfő, Vlagyimir Putyin nélküli Oroszországot szeretne. Mások azt skandálták, hogy az ország szabad lesz, a választás pedig bohózat volt.

"Elég embert látok itt ahhoz, hogy elfoglalják a Kremlt, de békés emberek vagyunk, és egyelőre nem tesszük" - mondta a tüntetés szervezője, Alekszej Navalnij. A tüntetés az ellenzék követeléseit tartalmazó nyilatkozat elfogadásával ért véget. A fehér szalagot viselő elégedetlenkedők a december 4-én tartott parlamenti választás eredményeinek megsemmisítését és előre hozott választások kiírását, a központi választási bizottság vezetőjének, Vlagyimir Csurovnak a menesztését, az összes ellenzéki párt bejegyzését, a pártokról és a választásokról szóló új, demokratikus törvény elfogadását, valamint a politikai elítéltek szabadon bocsátását követelték.

Forrás: AFP/Olga Maltseva

Putyin a tüntetőkön gúnyólodott

Az ellenzék úgy véli, hogy tömeges csalások történtek a december 4-én megtartott választásokon, amelyen a kormányzó Egységes Oroszország nyert, de kétharmados többsége elapadt. Dmitrij Medvegyev elnök korábban azt ígérte, hogy átalakítják a választási rendszert, az ellenzék azonban elutasította a kezdeményezést, mondván, hogy Medvegyev és Vlagyimir Putyin miniszterelnök figyelmen kívül hagyta legfontosabb követelésüket, azaz az új választások megtartását.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök eközben élő adásban gúnyolódott a tüntetőkön a BBC szerint, a tüntetés szimbólumát, a fehér szalagot például egy óvszerhez hasonlította. Azt is megemlítette, hogy a tüntetőknek joguk van demonstrálni a törvényi kereteken belül.

Oroszország más városaiban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat, ám jóval kevesebb embert tudtak mozgósítani. Szentpéterváron például valamivel több mint két és fél ezren tüntettek. Rendbontás sehol nem történt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!