Az orosz álláspont miatt felpuhult az ENSZ határozattervezete Szíriáról

Vágólapra másolva!
Nem jutott egyetértésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a további szíriai vérontást megakadályozni hivatott BT-határozat tervezetéről, helyette új szövegváltozat készül, amelyet egyeztetésre elküldenek a tagállamok kormányainak - közölték diplomáciai források.
Vágólapra másolva!

A BT a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint csütörtökön egyeztetett a határozattervezetről. A tervezet figyelembe vette az orosz álláspontot, és nem szólított fel nyíltan a szíriai elnök lemondására. A dokumentum teljes támogatásáról biztosította az Arab Liga január 22-i döntését arról, hogy meg kell könnyíteni egy politikai átmenet kialakítását, amely egy demokratikus, többpárti politikai rendszerhez vezet. A liga béketerve felszólította Bassár el-Aszad elnököt, hogy adja át a hatalmat a helyettesének.

Annak érdekében azonban, hogy a BT-határozat mögé Oroszország is felsorakozzon, a csütörtöki egyeztetésre benyújtott tervezetben már nem szerepelt nyíltan az az utalás, hogy Aszadnak le kellene mondania uralmáról. A legújabb változatból hiányzott a felszólítás az új nemzeti egységkormány megalakítására is, továbbá elhagyta az Arab Liga másik követelését is a szabad választások megtartásáról.

A módosított szövegből kimaradt az a bekezdés is, amely felszólítja az ENSZ-tagállamokat, hogy akadályozzák meg a Szíriába irányuló fegyverszállításokat. Oroszország az arab állam egyik fő fegyverszállítója. Az orosz védelmi miniszterhelyettes csütörtökön hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is ad el fegyvereket Szíriának, és ezzel nem szegi meg egyetlen nemzetközi kötelezettségét sem.

Nyugati diplomáciai forrás szerint Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT ülésén közölte, hogy Moszkva vétót emelne a csütörtökön tárgyalt határozat ellen, ha azt már pénteken szavazásra bocsátanák. Ez után döntöttek egy új szövegváltozat elkészítéséről.

Az orosz vezetés korábban azt közölte, hogy az Arab Liga béketerve a rendszerváltást is tartalmazza, és Moszkva nem támogat olyan BT-határozatot, amely nyíltan pártfogolná a liga tervét.

Emberi jogi szervezetek szerint a márciusban kitört felkelésben eddig több mint hétezer embert öltek meg a szíriai biztonsági erők. A szíriai kormány viszont azt állítja, hogy a "felfegyverzett bandák és terroristák" elleni harcokban a biztonsági erők kétezer tagja vesztette életét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!