Törvénytelen a soványság az izraeli hirdetésekben

Vágólapra másolva!
Törvénnyel próbálja eltüntetni a hirdetésekből a kórosan sovány modelleket az izraeli kormány. Izraelben a 14 és 18 év közötti lányok mintegy két százaléka súlyos táplálkozási zavarokkal küzd, amiért a hirdetések által idealizált, természetellenesen sovány modelleket okolják.
Vágólapra másolva!

Új törvénnyel venné fel a harcot a táplálkozási rendellenességekkel az izraeli kormány, amely törvénybe iktatta, hogy túl vékony modellek nem szerepelhetnek a hirdetésekben. Az AP hírügynökség szerint ez az első alkalom, hogy egy kormány a törvény erejével próbálja kezelni a jelenséget. A divatipart és a vékony modellek idealizálását jó ideje hibáztatják azért, hogy a fiatal nők közül egyre többen esnek az anorexia és a bulimia áldozatává.

A törvény támogatói azt remélik, hogy egészséges modellek jelennek majd meg a hirdetésekben, és azt is, hogy felhívatják a figyelmet azokra a digitális trükkökre, amelyek segítségével természetellenesen vékonyra változtatják a nőket a felvételeken.

Izraelben a 14 és 18 év között lányok mintegy két százaléka súlyos táplálkozási zavarokkal küzd. Hasonló statisztikák érvényesek a többi fejlett országra is - mondta az AP hírügynökségnek Sigal Gooldin antropológus.

Az új törvény értelmében a modelleknek minden, az izraeli piacra szánt hirdetés elkészítése előtt egy három hónapnál nem régebbi orvosi jelentést kell bemutatniuk, amelynek bizonyítania kell, hogy nem alultápláltak. Ezt az Egészségügyi Világszervezet által használt testtömegindex (BMI) alapján állapítják meg. Ennek megfelelően a 18,5 alatti BMI-érték alultápláltságra utal.

A törvény előírja azt is, hogy az izraeli piacon a hirdetéseknek világosan jelölniük kell, hogy a modellt digitálisan átalakították-e a felvételen, hogy vékonyabbnak látsszon. A jogszabály ugyanakkor nem vonatkozik az Izraelben forgalmazott külföldi kiadványokra.

A törvény bírálói szerint célravezetőbb lenne, ha az egészségre, és nem a súlyra összpontosítanának.

Az elmúlt években több modell is életét vesztette a táplálkozási zavarok miatt. A divatipar megpróbálkozott az önszabályozással, a madridi divatbemutatókon például nem léphetnek fel modellek 18-as BMI-érték alatt, Milánóban pedig 18,5 alatt. Törvényt azonban eddig csak Izraelben hoztak a túl vékony modellek visszaszorítása érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről