Januárig börtönben tartják a Putyint bíráló punkegyüttest

Vágólapra másolva!
Január végéig vizsgálati fogságban tartják Oroszországban a Pussy Riot nevű punkegyüttest. A három fiatal nőt garázdasággal vádolták meg, miután egy ortodox templomban tartott performanszon bírálták Vlagyimir Putyin elnököt.
Vágólapra másolva!

Pénteken bíróság elé állt Oroszországban a Pussy Riot együttes. A garázdasággal megvádolt huszonéves fiatal nőkből álló punk-trió a bíróság pénteki döntése szerint előzetes letartóztatásban marad további hat hónapra, 2012. január 12-ig. A meghallgatást zárt ajtók mögött folytatta le a bíróság, miközben a bíróság épülete előtt a vádlottakkal szimpatizáló és letartoztatásukat támogató tüntetők néztek egymással farkasszemet.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Andrey Stenin
Nagyezsda Tolokonnyikova egy áprilisi meghallgatáson

Nagyezsda Tolokonnyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát garázdasággal vádolták meg. A Pussy Riot február végén adta elő Punk Prayer című számát egy moszkvai katedrálisban, a zenekar tagjai az eseményen maszkot viseltek, ezért nem lehet pontosan beazonosítani, hogy kik énekeltek. A dalról készült videó később felkerült a legnagyobb videomegosztókra, ezt követően indult nyomozás az ügyben. Az obszcén dalban a zenekar tagjai a nemrég újraválasztott Vlagyimir Putyint és az orosz egyház fejét, Kirill pátriárkát is keresetlen szavakkal illették. A három perbe fogott nő közül kettő tagadja, hogy a zenekar tagja lenne.


szólj hozzá: Pussy Riot - punk ima

A vád szerint az együttes "rosszindulatú, előre megtervezett" cselekményt követett el, amelynek az volt a célja, hogy "becsméreljék sok ortodox keresztény érzéseit és hitét, és hogy lekicsinyeljék az állam spirituális alapjait" - írja a BBC.

Az együttes tagjainak szabadon bocsátását az elmúlt hónapokban orosz közéleti személyiségek mellett több ezer ortodox hívő is kérte már. Az ortodox egyház szerint azonban szigorú elbánásban kell részesíteni az istengyalázó nőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről