Minden harmadik orosz alkoholista

Vágólapra másolva!
Évente félmillióan halnak meg az alkoholizmus miatt Oroszországban, az egyik kormányzati illetékes szerint a 143 milliós ország harmada alkoholista.
Vágólapra másolva!

Nagyjából minden harmadik ember alkoholizmusban szenved Oroszországban, ahol évente félmillióan halnak meg a ma már népbetegségnek számító szenvedélybetegség következtében - nyilatkozott kedden egy orosz kormányzati illetékes.

Jevgenyij Brune, az orosz egészségügyi minisztérium toxikológiai osztályának vezetője az Izvesztyija című orosz napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás a lakosság közel 30 százalékát érinti. A hivatalos adatok ennél lényegesen kedvezőbb képet festenek: ezek szerint a 143,1 millió lakosú országban 2,7 millió a bejegyzett alkoholisták száma, míg 2009-ben 2,1 milliót tartottak számon.

Brune szerint a lakosság mintegy 10 százalékánál jelentkeznek az alkoholfüggőség okozta pszichés problémák, egynegyedük esetében gyógyíthatatlan betegségről van szó. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly februári adatai szerint Oroszországban az éves töményital-fogyasztás fejenként eléri a franciaországi szintet, ahol minden 20. ember halála hozható összefüggésbe ezzel a problémával. Az orosz kormányzati illetékes a magas halálozási arányt elsősorban a rossz minőségű, gyakorta hamisított szeszes italok fogyasztásával magyarázta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!