Visszaköveteli Argentína a Falkland-szigeteket

Vágólapra másolva!
Újra magáénak követeli Argentína a Falkland-szigeteket, az erről szóló nyílt levél több brit újságban is megjelent csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki brit lapokban közzétett nyílt levélben követeli vissza Argentína Nagy-Britanniától a Falkland-szigeteket - írja a brit BBC. Az argentin elnök, Cristina Fernandez de Kirchner sürgeti David Cameront, hogy vegye figyelembe az ENSZ 1965-ös határozatát, amely arra szólít fel, hogy a két ország rendezze egymással a sziget helyzetét.

A levél végig Malvinas néven emelgeti a szigetcsoportot, amely az argentin álláspont szerint a XIX. századi durva gyarmatosítás során került brit fennhatóság alá. A levél De Kirchner szerint azért csütörtökön jelent meg a brit Guardianben és az Independentben, mert 180 évvel ezelőtt ezen a napon szakították el a Falkland-szigeteket Argentínától, amely 14 ezer kilométerre van Londontól.

Az argentin elnök a nyílt levélben gyarmattartó hatalomnak nevezi Nagy-Britanniát, amely szerinte akadályozza Argentína területi integritásának helyreállítását.

A brit BBC idézi a brit külügyminisztériumot, amely szerint nem tárgyalnak addig a Falkland-szigetekről, amíg a sziget lakossága nem nyilvánítja ki a véleményét az ügyről. A szigeteken márciusban tartanak népszavazást a hovatartozás kérdéséről.

1982-ben az argentin hadsereg 74 napra megszállta a szigeteket, de a brit hadsereg visszaszerezte a fennhatóságot. Argentínában a vereséget követő megmozdulások a junta bukásához és demokratikus fordulathoz vezettek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!