27 év után megtalálta apja gyilkosát

joselyn martinez felkutatta apja gyilkosát, new york, gyilkosság, a képen Jose Martinez és felesége
Vágólapra másolva!
Gyerek volt még az amerikai Joselyn Martinez, amikor apját a szeme láttára lőtte agyon egy kamaszfiú. A rendőrség nem találta meg a gyilkost, a nő azonban nem tudott ebbe belenyugodni, és addig kereste a férfit, amíg megtalálta az interneten. A gyilkost 27 évvel az eset után letartóztatták.
Vágólapra másolva!

Balszerencséje volt a Miamiban élő Justo Santosnak. 27 évvel azután, hogy agyonlőtt egy férfit, a múlt pénteken egyszer csak megjelentek nála a rendőrök, és letartóztatták. Teljesen jogosan hihette, hogy megúszta az ügyet, hiszen közel három évtizedig nem kellett felelnie tettéért. Valaki azonban évek óta szisztematikusan bújta az internetet, hogy a nyomára bukkanjon: a lelőtt férfi lánya profinak bizonyult a keresésben.

Sose felejtsd el!

A 36 éves színész-énekesnő, Joselyn Martinez szülei egy jól menő, Dominican Express nevű éttermet vezettek New Yorkban. "Bevándorlók voltak, akik a nulláról kezdték, életük legjobb korszaka volt, miután beindult a vállalkozásuk" - mesélte a Buzzfeed című amerikai lapnak Martinez. Az idillnek 1986. november 22-én vetett véget egy akkor 16 éves kamaszfiú. Justo Santos a barátaival aznap este az étterembe ment, de vacsorázás helyett a balhét keresték: szexuális töltetű megjegyzésekkel piszkálták Joselyn anyját. Apja a felesége védelmére kelt, az étterem előtti szóváltás vége pedig az lett, hogy Santos fegyvert rántott és agyonlőtte a férfit.

Joselyn és az apja

"Sose felejtsd el annak a férfinek a nevét és az arcát, aki megölte apádat" - mondta anyja és a család többi tagja Joselynnek, ő pedig megfogadta a tanácsot.

Leste a profilokat

A szemtanúk beszámolói alapján Santos lett a lövöldözés gyanúsítottja, a fiú azonban a Dominikai Köztársaságba szökött. Két évvel később letartóztatták a szigetországban, de egy másik bűncselekmény, nem Martinez apjának meggyilkolása miatt. Sokáig nem ült börtönben: alig több mint egy év után szabadlábra helyezték. Azóta senki nem tudott róla semmit. A CBS szerint a nyolcvanas években a New York-i rendőrségnek még nem voltak kapcsolataik a dominikai hatóságokkal. Mivel nem tudták, hogy Santost nem a gyilkosság miatt ítélték el, az amerikai rendőrség úgynevezett döglött aktaként kezelte a Martinez-ügyet.

Joselynt nem hagyta nyugodni, hogy apja gyilkosa elszökött az igazságszolgáltatás elől. Igazságérzete 2006-ban tettekre sarkallta: az interneten próbált Santos nyomára bukkani. A kutakodást a Myspace felhasználói között kezdte, majd jött a Facebook. A közösségi portálon nem volt szerencséje, ezért átváltott a fizetős online kereső oldalakra: használta a USA-Peoplesearch.com-ot és az Intelius.com oldalt is, míg végül az egyiken rátalált egy ilyen nevű, Miamiban élő férfira.

Profi módon kutatott a gyilkos után

Laptopja egyik mappájában szép kis gyűjtése volt már különböző címekkel és telefonszámokkal, ezért februárban felvette a kapcsolatot a New York-i rendőrség döglött ügyeinek osztályával, és megmutatta, miket talált. A nyomozók - kezükben Joselyn információival - Miamiba utaztak, ahol megtalálták a most 43 éves Santost. Egy takarítócég vezetőjeként dolgozott. Múlt hét pénteken le is tartóztatták, hamarosan New Yorkba szállítják.

Apja szerint cool lenne

Joselynnek saját, angol és spanyol nevű honlapja van. Ezen többek között azt írja, hogy New Yorkban született, magát színésznőnek, énekesnőnek és modellnek titulálja, de szerinte "ezek csak kategóriák". Karrierje a New York-i egyetemen indult, ahol politikát és latin-amerikai tanulmányokat hallgatott. Az egyetemet félbehagyta, és egy latin zenét játszó lánybanda tagja lett, lemezt adtak ki, turnéztak. Később visszaült az iskolapadba, de két óra között reklám- és filmcastingokra járt. Szabadidejében bikram jógázik, Párizsra gondol, külföldi filmeket néz, a macskájához beszél.

Joselyn csodálatosnak, egyben szürreálisnak tartja, hogy végül sikerült elfogni az apja gyilkosát. "Nem hirtelen találtam rá. Évek erőfeszítéseinek eredménye ez. Hosszú éveken keresztül úgy éreztem, hogy tulajdonképpen semmit sem csinálok. Senkinek nem beszéltem a dologról, nem akartam, hogy az emberek őrültnek tartsanak" - beszélt újságíróknak az elmúlt évekről.

A rendőrség szerint a nő nagyon jó munkát végzett, ő oldotta meg az évtizedek óta le nem zárt ügyet. Joselyn arra vár, hogy szemtől szembe lássa Santost: akkor fogja tényleg elhinni, hogy elkapták a gyilkost. Arra az újságírói kérdésre, hogy apja vajon mit szólna a magánakciójához, azt felelte: "cool dolognak tartaná".

Justo Santos

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!