A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Pénzmosással bukott le egy olasz püspök

Vágólapra másolva!
A salernói püspök 20 millió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni. Egy csendőrt és az olasz titkosszolgálat egy volt tagját is letartóztatták.
Vágólapra másolva!

Az olasz rendőrség pénteken letartóztatta Nunzio Scarano salernói püspököt, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (APSA) tagját pénzmosás, korrupció, csalás vádjával.

A letartóztatási parancs szerint Scarano 20 millió eurót próbált Svájcból Olaszországba csempészni ismerősei számára. A pénz repülővel érkezett volna. A szállítást Scarano bizalmasa, egy olasz csendőr, az olasz titkosszolgálat egykori tagja hajtotta volna végre. Ezért 400 ezer eurót kapott volna. A csendőrt is letartóztatták egy brókerrel együtt.

Scaranóval szemben két héttel ezelőtt indult vizsgálat, akkor 560 ezer eurós pénzmosás miatt. A dél-olaszországi származású, de évek óta Rómában élő és a Vatikánban dolgozó püspököt a Vatikán csütörtökön felfüggesztette az APSA-ban betöltött tisztségében. Az IOR vatikáni bank mellett az egyházi ingatlanvagyont ellenőrző APSA számít a pápai állam második legfontosabb pénzügyi intézményének. Ezt megelőzően Ferenc pápa szerdán bizottságot állított fel az IOR bank működésének átvizsgálására.

A pappá szentelése előtt az olasz bankvilágban dolgozó Scarano az olasz sajtóban és Salerno városában is "500-as püspökként" volt ismert, mivel a hétköznapi pénzforgalomban ritkán előforduló 500 eurós bankjegyeket kínált fel ismerőseinek, ha kisebb tételre váltották át őket. Scaranónak számlája van az IOR vatikáni bankban.

Az elmúlt időszak botrányai után Ferenc pápa eddig példa nélküli belső vizsgálatot rendelt el a vatikáni bank pénzügyeiben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!