A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Harminc ukrán katonát ölt meg egy rakétatámadás

Vágólapra másolva!
Porosenko ukrán elnök bosszút ígért.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők legalább harminc tagja halt meg pénteken, amikor oroszbarát szakadárok rakétákkal lőtték a reguláris erők táborát egy Luhanszk megyei település közelében – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség egy magas rangú belügyi illetékesre hivatkozva. Orosz illetékesek közben bejelentették, hogy a fokozódó harcok miatt bezártak három fontosabb határátkelőt az ukrán-orosz határon.

A támadás a Szverdlovszk közelében felvő Zelenopillja falu körzetében történt a reggeli órákban – közölte Zorjan Skirjak, a miniszter tanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján. Az illetékes szerint a halottak száma még nőhet, mert a szakadárok BM-21 Grad rakéta sorozatvetővel támadtak. A hírügynökségi jelentés szerint Skirjak közölte: a hatóságok rövidesen reagálnak a támadásra.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a helyszínen tartózkodó egyik katonatiszt feleségétől úgy értesült, hogy Zelenopilljánál még pénteken délután is tartott az összecsapás. A feleség elmondta, hogy férje, a 24. motorizált hadosztály tisztje, aki túlélte a támadást, telefonon hívta fel, és közölte vele, hogy hajnali 4-kor kezdődött a támadás, ötvenen meghaltak és százan megsebesültek, a haditechnika egy része megsemmisült. A szakadárok a lerombolt táborból a sebesültekkel távozó konvojra lőttek, amely végül visszatért a táborba. Az egységgel megszakadt az összeköttetés, sürgős támogatásra és orvosi segítségre szorulnak – mondta el a nő a férje által telefonon közölteket.

A reguláris hadsereg táborai, illetve ellenőrző pontjai elleni rakétatámadások szinte mindennapossá váltak a térségben, és egyre nő a hadsereg vesztesége.

Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette pénteken, hogy Kijev "felkutatja és elpusztítja" a támadást elkövető oroszbarát szeparatistákat. "Minden egyes (megölt ukrán) katona életéért a sajátjaik százaival fognak fizetni a fegyveresek. Egyetlen terrorista sem menekülhet a felelősségre vonás elől, mindegyik meg fogja kapni, amit megérdemel" - közölte Porosenko honlapján közzétett közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!