Elfoglalt egy szíriai légi bázist az Iszlám Állam

Vágólapra másolva!
Kiűzték a szíriai kormányerőket utolsó jelentős támaszpontjukból er-Rakka tartományban az Iszlám, Állam szélsőséges fegyveresei. több mint 500 áldozata van a csatának. Damaszkusz ezzel elveszítheti az észak-szíriai légtér feletti ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam fegyveresei elfoglalták a szíriai er-Rakka tartomány egyik jelentős légi bázisát, Bassár el-Aszad szíriai elnök hadseregének utolsó, jelentősebb támaszpontját a térségben. A szíriai állami televízió is elismerte, hogy kiürítették a Tabka légi bázist, de azt is közölték, hogy újrarendezik a soraikat, és légicsapásokat hajtanak végre a szélsőséges milícia ellen.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja arról számolt be, hogy a harcok vasárnap este is tartottak, de a bázis már a szélsőségesek ellenőrzése alatt áll. A központ szerint több mint ötszáz ember esett el a napok óta tartó csatában, a kormányerők 170, a szélsőségesek 346 embert veszítettek.

Sorra esnek el a támaszpontok

A BBC szerint a támaszpont elesése komoly veszteség a kormányerőknek, amelyek így nehezebben tudják majd az ország északi részének légterét uralni.

A bázis 45 kilométerre fekszik Rakkától, a tartomány központjától, és több tucat harci repülőnek, helikopternek, tankoknak és tüzérségi ütegeknek adott otthont.

Az Iszlám Állam az utóbbi hetekben sorra foglalta el a kormányerők tartományban található támaszpontjait, amelyet rendre a megölt kormánykatonák levágott fejeinek parádéjával ünnepeltek.

Már 191 ezer halott

Eközben azért ők is szenvednek veszteségeket. A BBC szerint Deraaban, az Aszad elnökkel szembeni felkelés egyik kiindulópontjában 32 szélsőségessel végeztek a kormányerők egy rajtaütés során.

Az ENSZ szerint az elmúlt három évben több mint 191 ezer ember halt meg az elnök elűzése érdekében indult szíriai harcokban, amelyek mostanra már egy regionális hatalmi vetélkedés részeivé váltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!