Ebolásokat gyógyított, maláriás lett

Vágólapra másolva!
Meghalt maláriában egy kubai egészségügyi dolgozó, aki az ebola elleni harc segítésére Sierra Leonéba küldött egyik orvoscsapat tagja volt.
Vágólapra másolva!

A kubai állami televízió híradása szerint Reinaldo Villafranca Antigua vasárnap hunyt el a Sierra Leone-i főváros, Freetown egyik kórházában. A 43 éves szakképzett ápoló, aki október eleje óta dolgozott a nyugat-afrikai országban, szombaton betegedett meg, és laborleletei negatív eredményt adtak az ebolafertőzésre vonatkozóan, viszont maláriát mutattak ki nála.

A gyógyszerre nem reagált

A férfit átszállították a Kerry Townban lévő brit katonai kórházba, ahol a neki adott gyógyszerre szervezete nem reagált, állapota vasárnap rohamosan romlott. Neurológiai tünetei lettek, nehézzé vált a légzése, s az orvosok már nem tudták megmenteni az életét.

A Nyugat-Afrikában 2014 elején kirobbant ebolajárványban eddig több mint 8400-an vesztették életüket, túlnyomórészt Libériában, Sierra Leonéban és Guineában. A járvány elleni küzdelemhez nemzetközi segítséget kérő ENSZ-felhívásra Kuba 460 egészségügyi dolgozóját küldte a térségbe.

A második kubai áldozat

Villafranca a második kubai egészségügyi dolgozó, aki maláriában halt meg Nyugat-Afrikában. Sorstársa, Jorge Juan Guerra Rodríguez még tavaly október 26-án hunyt el Guineában. Nyugat-Afrika a malária szempontjából is a legkockázatosabb térségek közé tartozik. Szakértők szerint az ebolajárvány elleni küzdelem viszont teljesen leköti az erőket, jelentősen hátráltatva a jóval több halálos áldozatot követelő malária elleni harcot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről