Keményen bírálta az oroszokat Barack Obama

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok világszerte kiáll azok mellett, akik a terroristák célpontjaivá váltak, akár a pakisztáni iskolákban vagy Párizs utcáin - hangsúlyozta Barack Obama amerikai elnök az unió helyzetéről tartott évértékelő beszédében. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy Oroszország elszigetelődött, gazdasága pedig lerongyolódik.  
Vágólapra másolva!

Barack Obama megígérte, hogy Amerika folytatja a terroristák levadászását és hálózataink felszámolását, fenntartva magának az egyoldalú cselekvés jogát. Felszólította a kongresszust, határozatban hatalmazza fel arra, hogy erőt alkalmazzon az Iszlám Állam terrorszervezet ellen.

A nagy országok nem erőszakoskodhatnak

Mint mondta, Amerika kitart azon elve mellett, hogy a nagy országok nem erőszakoskodhatnak a kisebbekkel. Ennek jegyében helyezkedik szembe az orosz agresszióval, támogatja az ukrán demokráciát és biztosítja NATO-szövetségeseit.

Barack Obama továbbra is kiáll Ukrajna mellett Forrás: AFP/David Mcnew

Emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor Amerika a szövetségeseivel együtt elvégezte a szankciók bevezetésének „nehéz munkáját”, néhányan úgy vélekedtek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök agressziója a stratégia és az erő mesteri demonstrációja volt.

– mondta Barack Obama, amerikai elnök.

Az ázsiai-csendes-óceáni térséggel kapcsolatban egyebek mellet arról beszélt, hogy egy ottani szabadkereskedelmi szerződés megkötésének kudarca Pekingnek kedvezne, és hangsúlyozta, hogy Amerikának, nem pedig Kínának kell megírnia a világ leggyorsabban fejlődő térségének szabályait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről