A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Hollandia
HUNHungary
09:00CselgáncsIsrael-Hungary
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Az oklahomai merényletre emlékeztek

CLINTON, Bill Oklahoma City, 2015. április 19.
Bill Clinton volt amerikai elnök beszél az oklahomai merénylet 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az Oklahoma City-i nemzeti emlékparkban 2015. április 19-én. Az amerikai szövetségi kormány é
Oklahoma City, 2015. április 19. Bill Clinton volt amerikai elnök beszél az oklahomai merénylet 20. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen az Oklahoma City-i nemzeti emlékparkban 2015. április 19-én. Az amerikai szövetségi kormány épülete ellen Oklahoma Cityben 1995. április 19-én végrehajtott robbantásos merényletben 168 ember vesztette életét. (MTI/EPA/Pool/Doug Hoke)
Vágólapra másolva!
Bill Clinton volt amerikai elnök és a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatójának részvételével emlékeztek meg Oklahoma Cityben vasárnap a városban 20 évvel ezelőtt a szövetségi kormánnyal szemben álló fehér szélsőségesek által elkövetett terrorrobbantás áldozatairól.
Vágólapra másolva!

Clinton az amerikaiak egységének fontosságáról beszélt a mintegy ezer egybegyűlt előtt, és másokkal együtt méltatta "a tiszteletnek, a szolgálatnak és a megújulásnak az erőszakkal szemben megnyilvánuló Oklahoma City-szabványát".

Bill Clinton volt amerikai elnök Forrás: MTI/EPA/Pool/THE OKLAHOMAN/Doug Hoke

James Comey, az FBI első embere arra emlékeztetett, hogy Oklahoma City kiállt a később ugyancsak terrorista erőszak által sújtott városok mellett, mint New York és Boston."Önök akkor azt mondták nekik: mi már tudjuk és megértjük ezt. De a sötétségből fel fog törni a reménység sugara. Ez az Oklahoma City-i minta. Önök segítettek abban, hogy ez amerikai szabvánnyá váljon" - mondta.

Megemlékezés az Oklahoma City-beli nemzeti emlékparkban Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Az 1995. április 19-én végrehajtott merényletben 168-an haltak meg, köztük 19 gyermek, 680-an pedig megsebesültek. Ez volt az Egyesült Államok történetének addig elkövetett legvéresebb terrortámadása, és a mai napig a legsúlyosabb azok közül, melyeket amerikai állampolgárok belföldön hajtottak végre.

A 168 áldozat emlékének szentelt székek Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A robbantást a 27 éves Timothy McVeigh, egy szélsőséges jobboldali túlélőcsoport tagja követte el. A szövetségi kormány politikájával szemben álló szélsőséges egy műtrágyából és fűtőolajból házilag elkészített robbanószerrel megrakott furgont robbantott fel az Oklahoma City belvárosában álló szövetségi irodaépületnél.

A merényletet 1995. április 19-én hajtották végre Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

McVeight halára ítélték és 2001-ben kivégezték. Tettestársára, Terry Nicholsra pedig többszörös és tényleges szabadságvesztést szabtak ki. A romba dőlt Oklahoma City-i szövetségi irodaházat teljesen lebontották, a helyén 2000-ben emlékparkot és múzeumot nyitottak. A parkban az épület kilenc szintjére utaló kilenc sorban elrendezett 168 üres szék a kioltott életeket jelképezi.

Bill Clinton volt amerikai elnök képe tükröződik a tó vizében Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A vasárnapi megemlékezést annak részvevői - köztük a merénylet túlélői - 168 másodpercnyi néma tiszteletadással kezdték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!