Londonban tartóztatták le a kémfőnököt

Vágólapra másolva!
Spanyol letartóztatási parancs alapján őrizetbe vették a Heathrow-n Karenzi Karake tábornokot, a ruandai hírszerzés vezetőjét. Csütörtökön lesz az első bírósági meghallgatása.
Vágólapra másolva!

Az 54 éves Karakét háborús bűnök elkövetésével gyanúsítják: azzal vádolják, hogy a katonai hírszerzés akkori első embereként tömegmészárlásra adott parancsot 1994-ben. A népirtásban száz nap alatt legalább félmillió tuszi és több százezer hutu vesztette életét.

Karake emellett állítólag elrendelte három spanyol állampolgár megölését is, akik a Medicos del Mundo (Világ Orvosai) nevű jótékonysági szervezetnek dolgoztak – számolt be a BBC.

Száz nap alatt legalább félmillió tuszit irtottak ki Forrás: AFP/Pascal Guyot

Miért most?

A ruandai kormány nem érti a letartóztatás időzítését, Karake tábornok ugyanis a vádirat benyújtása óta többször is járt már Nagy-Britanniában.

Williams Nkurunziza, Ruanda londoni főképviselője „sértésnek”, Louise Mushikiwabo külügyminiszter pedig „felháborítónak” minősítette a lépést.

Egy spanyol bíró 2008-ban emelt vádat a tábornok és 39 jelenlegi, illetve egykori magas rangú ruandai tiszt ellen a népirtásban játszott szerepük miatt. A lépést sokan, köztük amerikai diplomaták is politikai motivációjúnak tartják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről