Washington nem vár a végtelenségig

Iráni atomprogram - Bécsi tárgyalások John Kerry
John Kerry
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem sikerült áttörést elérni az iráni atomprogramról szóló nemzetközi tárgyalásokon, amelyek így éjjel is folytatódnak - jelentette ki csütörtökön Bécsben John Kerry amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Kerry hozzátette: Washington azonban nem fog a végtelenségig várni a végső megállapodásra. "Nem tudunk örökké várni" - hangsúlyozta az amerikai tárcavezető. Megjegyezte ugyanakkor: "azért vagyunk itt, mert hiszünk abban, hogy valódi előrelépéseket teszünk". Kerry hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok meg akar állapodni Teheránnal, de a nehéz döntéseket "nagyon gyorsan" meg kellene hozni. Ha erre nem kerül sor, "teljes mértékben készen állunk arra, hogy véget vessünk ennek a folyamatnak" - figyelmeztetett.

A jó megoldás fontosabb, mint a határidő

Ha péntek reggelig sikerül tető alá hozni a megállapodást, akkor azt még időben a washingtoni kongresszus elé lehet terjeszteni. Az amerikai képviselőknek ezután 30 napjuk van az egyezmény vizsgálatára. Ha péntek reggelig nem születik egyezség, akkor egy korábbi kongresszusi döntés alapján megduplázódik ez az időtartam - utalt rá Kerry. A tárcavezető azonban hangsúlyozta, hogy Washington nem enged a nyomásnak, hiszen fontosabb a megállapodás minősége, mint bármiféle határidő. "Nem fogunk sietni, és nem is hagyjuk magunkat siettetni" - jelentette ki.

John Kerry Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Néhány órájuk van

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjából és Németországból álló hatok csoportját vezető Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője azonban arra hívta fel a figyelmet a CNN amerikai hírtelevízió szerint, hogy ha a "következő órákban" nem hozzák meg a fontos döntéseket, akkor nem lesz nukleáris megállapodás Iránnal.

Az utolsó métereken járnak

A tárgyalásokon szintén részt vevő Laurent Fabius francia külügyminiszter újságíróknak arról beszélt, hogy a "dolgok jó irányba haladnak", de továbbra is kényes ügyek várnak megoldásra. Fabius reményét fejezte ki, hogy Iránnak és a hatoknak "sikerül megtenniük az utolsó métert". Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta csütörtökön, hogy addig marad Bécsben, amennyi időre szükség van a végleges megállapodás kialakításához.

13 éves vita

A 13 éve tartó nukleáris vita lezárását célzó végső megállapodás tétje az Iránt sújtó nemzetközi szankciók enyhítése. A nyugati hatalmak cserébe azt akarják elérni, hogy biztosított legyen: Teherán csakis békés céllal folytat atomprogramot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!