Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Több tartományban visszavonulnak az Iszlám Állam erői

Vágólapra másolva!
Az orosz harci gépek az utóbbi 24 órában 33 támadó repülést hajtottak végre az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, megsemmisítve 32 célpontot, a felderítési adatok a dzsihadisták visszavonulását jelzik - jelentette be a védelmi minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő mérsékelte légi támadásainak hevességét, mivel a szíriai kormányhadsereg sikeres offenzívába kezdett, és ezáltal módosult a frontvonal az Iszlám Állam és a hadsereg erői között. Konasenkov elmondta: az orosz légierő fokozta felderítő tevékenységét, és ezek alapján megállapítható, hogy

a dzsihadisták megkezdték a visszavonulást,

új harci állásokat, illetve új fegyver- és lőszerutánpótlási vonalakat próbálva kiépíteni. A felderítési adatokat részben az Oroszország, Szíria, Irán és Irak által Bagdadban létrehozott kommunikációs központban dolgozzák fel - tette hozzá.

A török külügyminiszter ellenzi

"Oroszország nagy hibát követett el, amikor katonailag beavatkozott Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere oldalán, semmi haszna sem lesz, csupán késlelteti azt a folyamatot, amely révén Szíria kikerülhetne a káoszból" - vélte ismét Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter. Az orosz légierő két hete naponta bombáz szíriai "terrorista célpontokat", a szélsőséges iszlamista Iszlám Állam állásait csakúgy, mint a damaszkuszi rendszer ellen harcoló mérsékelt lázadókét.

Törökország a szíriai háború kezdete óta a lázadó csoportokat támogatja,

abban a reményben, hogy megdöntik Aszad rendszerét. Többször is súlyos aggodalmát hangoztatta, miután az orosz gépek a mérsékelt ellenzék állásait támadták. "Szaúd-Arábia és Törökország egyetértenek abban, hogy támogatni kell a szíriai ellenzéket. Ez fontos ahhoz, hogy megtaláljuk a politikai megoldást" - hangsúlyozta ismételten a török külügyminiszter, hozzátéve, hogy Aszádnak semmilyen szerepe sem lehet az átmenetben. Dzsubeir szerint "az orosz beavatkozás felgyorsíthatja más külföldi országok szíriai beavatkozását is".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről