A magyarokra is vonatkozik az amerikai vízumkorlátozás

isis iszlám állam
*ALTERNATIVE CROP* Russian President Vladimir Putin (R) meets with US President Barack Obama (L) on the sidelines of the G20 summit in Antalya, on November 15, 2015. US President Barack Obama and Russian President Vladimir Putin agreed on Sunday on the need for UN-sponsored peace talks and a ceasfire to resolve years of war in Syria, a White House official said. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / RUSSIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház a vízummentes beutazási rend szigorításáról szóló törvényt fogadott el kedden a terrorveszélyre adott válaszként. A jogszabály vonatkozik az amerikai vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország - köztük Magyarország - állampolgáraira is.
Vágólapra másolva!

A 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek és a 14 emberéletet követelő San Bernardinó-i vérengzés hatására megalkotott törvényt elsöprő többséggel fogadták el a képviselők, és biztosra vehető, hogy a szenátus is jóváhagyja, illetve Barack Obama amerikai elnök is aláírja.

Megosztják az információkat

A törvény szerint ezentúl a vízummentességi program által kedvezményezett 38 ország (többségük nyugat-európai ország vagy más térségben található NATO-tagország) Egyesült Államokba készülő állampolgárai közül is vízumért kell folyamodniuk azoknak, akik az elmúlt öt évben Szíriában, Irakban, Iránban vagy Szudánban jártak.

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyeztet Szíriáról Forrás: AFP/-

Kevin McCarthy, a szövetségi alsóház republikánus többségének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy tudomásuk szerint ötezren vannak olyanok, akiket érint a vízummentes program, nyugati útlevéllel rendelkeznek, és jártak az elmúlt öt évben az említett országokban.

A törvény megköveteli a kedvezményezett országoktól, hogy osszák meg információikat az Egyesült Államokkal a terroristagyanús személyekről.

A jogszabály szerint kizárhatók a programból azok az országok, amelyek nem működnek együtt kellőképpen az amerikai kormányzattal a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Annak kell vízum, aki Irakban, Szíriában, Iránban vagy Szudánban járt Forrás: AFP/Getty Images/Andrew Burton

Kihasználják a menekültprogramot

Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke felfedte a Nemzeti Terrorelhárítási Központ egy neki címzett és titkosnak minősített levelét.

Szerinte az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy iszlamista szélsőségesek a menekültprogramot felhasználva próbálják meg embereiket bejuttatni az Egyesült Államokba.

McCaul szerint az Iszlám Állam súlyosabb fenyegetést jelent, mint amilyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat valaha jelentett, beleértve azt az időszakot is, amikor még Oszama bin Laden irányította.

Aggódnak

A vízummentességi program révén évente mintegy 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat, és ők akár kilencven napig tartózkodhatnak az országban. Az 1986-ben megkezdett program az idegenforgalom fellendítését és a szövetséges államokhoz fűződő kapcsolatok szorosabbra tételét szolgálta.

Az amerikai törvényhozás republikánus párti többségének hangadói - de demokrata párti honatyák is - számos alkalommal megfogalmazták aggodalmukat amiatt, hogy az amerikai kormány ebben a pénzügyi évben 10 ezer szíriai menekült befogadását tervezi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!