Megszorongatják az al-Kaida jemeni szárnyát

Vágólapra másolva!
A jemeni kormányerők behatoltak Mukallába, amelyet az al-Kaida helyi szárnya tartott ellenőrzése alatt. Az olajban gazdag kikötőváros elvesztésével a szélsőségesek fő bevételi forrásukat is elestek.
Vágólapra másolva!

Behatoltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Arab-félszigeti szárnyának (AQAP) kezén lévő Mukalla déli kikötővárosba a jemeni katonák és a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetségben részt vevő Egyesült Arab Emírségek fegyveresei - jelentették tisztviselők és mukallai lakosok vasárnap.

Ahmed Szajíd bin Breik, Hadramaut tartomány kormányzója közölte,

Ez az első alkalom, hogy katonák léptek be egy al-Kaida irányítású városba a jemeni konfliktus kirobbanása óta.

Készülnek a bevonulásra

A hadramauti kikötőváros lakosainak beszámolói szerint vasárnap a szaúdi vezetésű koalíció gépei légicsapások sorozatát mérték Mukallára, mintegy 30 iszlamista fegyveres vesztette életét.

A helyiek elmondása szerint a koalíciós erők bevonulásával egy időben az AQAP fegyveresei megkezdték kivonulásukat a városból. Jemeni tisztviselők közlése szerint

helyi törzsi és vallási vezetők vették rá az al-Kaida harcosait arra, hogy békésen hagyják el a várost.

A fegyveresek a szomszédos Sabva tartomány irányába kezdték meg a kivonulást.

Mukallától mintegy 70 kilométerre északra többtucat páncélozott jármű és több száz katona készül a kikötővárosba történő bevonulásra - tették hozzá jemeni tisztviselők.

Elvesztették a bevételi forrásukat

Egy jemeni katonai forrás elmondta, a vasárnapi légi támadásokat az al-Kaida ellen indított szárazföldi hadműveletekkel összhangban hajtották végre. A nemzetközileg elismert jemeni kormány és a vele szövetséges szaúdi katonai koalíció szombaton jelentette be az AQAP elleni offenzívát.

A i kormány ellen harcoló síita húszi felkelőknek küldött segélyszállítmányt őrzi egy fiú Szanaában Forrás: MTI/EPA/Jahja Arhab

Mukalla az AQAP olajban gazdag, az Arab-tenger partja menti területeinek a központja.

A kikötőváros elvesztésével egyben a bevételeinek fő forrásától esnek el az iszlamisták,

akik megfigyelők szerint a katonai szövetség offenzívájával nem tudnak szembeszállni.

Közel van a béke

Jemen északi felét az Irán támogatását élvező lázadó síita törzsek és szövetségeseik tartják irányításuk alatt, míg a délnyugati országrészben a Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát.

A Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség tavaly márciusban avatkozott be a konfliktusba a jemeni kormány oldalán,

és idővel kiszorította a húszikat a délnyugati országrészből. A Jemenben uralkodó káoszt kihasználva azonban al-Kaida is megvetette lábát a távolra eső déli területeken, és a húszik és a jemeni kormány közötti harcok miatt viszonylag szabadon folytatta tevékenységét.

A jemeni konfliktus szemben álló felei csütörtök óta béketárgyalásokat folytatnak Kuvaitban. Iszmail Ould Sejk Ahmed, az ENSZ jemeni különmegbízottja korábban közölte,

még akkor is, ha tárgyalások kihívást jelentenek az elkövetkező napokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről