Az orlandói mészárlás felpezsdítette az amerikai fegyverpiacot

fegyverbolt fegyver
Guns are on display at Roseburg Gun Shop in Roseburg, Oregon, on October 2, 2015. Ten people were confirmed dead after a lone gunman who used protective clothing and multiple weapons, shot at students on the Umpqua Community College campus. US President Barack Obama warned Friday that failure to act on gun control was a "political decision" and vowed to keep pushing for reform after America's latest mass shooting. "Our inaction is a political decision that we are making," Obama said, urging voters to help drive through gun safety laws that have been blocked in the Republican-controlled Congress. AFP PHOTO/CENGIZ YAR, JR. / AFP PHOTO / CENGIZ YAR, JR.
Vágólapra másolva!
Egyetlen hét alatt 30 ezernél is több AR–15-ös félautomata fegyvert adott el egy internetes áruház az Egyesült Államokban; ez hasonló ahhoz, amilyet Orlandóban és a Sandy Hook-i általános iskolai mészárlásnál használt az elkövető.
Vágólapra másolva!

Iszonyúan népszerű lett a vevők körében az AR–15-ös az orlandói Pulse klubban elkövetett tömeggyilkosság után – ezt a Hunter’s Warehouse példája is igazolja.

Ez a fegyver a hadseregben használt M–16-os civil „párja”, és nagyon hasonlít ahhoz a fegyverhez, amelyet Orlandóban, a Sandy Hook-i általános iskolánál és San Bernardinóban használtak a gyilkosok.

Félautomaták egy fegyverboltban Forrás: AFP/Cengiz Yar, Jr.

Az internetes fegyverbolt tulajdonosa szerint azonban nem a gyilkosságok növelik meg az érdeklődést a vásárlók körében, hanem az, ha a kormányzat fontolgatni kezdi valamelyik fegyverfajta betiltását.

„Ha az emberek elveszítik a jogot arra, hogy egy bizonyos fegyvert megvegyenek, akkor azonnal akarnak egyet belőle” – mondta a Fox Businessnek.

Mihelyt elkezdenek tiltásról beszélni, az amerikaiak megrohanják a boltokat Forrás: AFP/2014 Getty Images/Scott Olson

Egyszer már betiltották

Az R–15-öshöz hasonló félautomatákat egyébként 1994-ben betiltották az Egyesült Államokban, emlékeztetett a brit Independent, de 2004-ben lejárt a törvény hatálya, és a Kongresszus nem újította meg azt.

Egy texasi fegyvertulajdonos meg is magyarázta, miért népszerű az R–15-ös. „Olyan, mint egy hatalmas legós doboz felnőtteknek” – írta a Vox oldalán. Egy abszolút amatőr is összeállíthat belőle a különböző alkatrészek segítségével a sporttól a vadászaton keresztül az erő alkalmazásáig szinte mindenre alkalmas fegyvert.

A szigorításról pedig megint csak beszéltek, hiszen a szenátus az orlandói mészárlás után sem fogadta el azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna a potenciális vásárlók szigorúbb ellenőrzését, illetve megtiltotta volna a fegyvervásárlást azok számára, akik szerepelnek az FBI terrorizmussal kapcsolatos megfigyelési listáján.

A springville-i Willy Ludlowis árul AR-15-ösöket Forrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről